Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Internet και ποινικοποιήσεις

Τον τελευταίο καιρό, σε διάφορες χώρες (Σουηδία, Ιταλία κ.α) αρχίζουν να περνάνε νομοθεσίες όσων αφορά το "κατέβασμα" (downloading) ταινιών και μουσικής. Οι νομοθεσίες αυτές, έχουν ως στόχο τους χρήστες που κατεβάζουν καθώς και αυτούς που τα διακινούν.


Σε κάποια χώρα (νομίζω στην Σουηδία, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος), ο χρήστης θα δέχεται μία προειδοποίηση σε περίπτωση που κατεβάζει τέτοιο περιεχόμενο, ενώ στην δεύτερη φορά θα του κόβεται η σύνδεσή του. Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε αυτό το μέτρο, η χρήση του internet μειώθηκε στο 25%!!!!!

Όπως δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, δεν αργεί ο καιρός όπου κάποιος δεν θα μπορεί να κατεβάζει ταινίες, μουσική, κατ'έπεκταση παιχνίδια και προγράμματα. Μάλιστα, οι πάροχοι internet έχουν συμφωνήσει να δίνουν τα στοιχεία των ip διευθύνσεων έτσι ώστε να βρίσκονται οι χρήστες που κατεβάζουν.

Σε όλα αυτά, έχω την εξής απορία...
οι πάροχοι συμφωνούν να δίνουν τα στοιχεία ΟΚ. Αν όμως ποινικοποιηθεί το downloading, τότε ποιο το όφελος να έχει κάποιος broadband internet με ταχύτητα που πηγαίνει έως 24Mbps; Ποιό το όφελος να δίνεις 25 και βάλε ευρώ τον μήνα, αν το μόνο που θα μπορείς να κάνεις (νόμιμα πάντα) είναι να μπαίνεις στο facebook και σε διάφορες άλλες απλές ιστοσελίδες; Η ίδια δουλειά γίνεται άνετα και με ταχύτητες των 1mbps ακόμα
και με χαμηλότερες.

Μήπως ξαφνικά θα αρχίσουν όλοι να αγοράζουν cd από τα δισκοπωλεία και ταινίες από τα dvdάδικα; Με τις τιμές που έχουν (τιμές τις οποίες τις βάζουν αυτοί που προωθούν αυτές τις νομοθεσίες), δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο.



Ποιό το όφελος λοιπόν από τους παρόχους; Μήπως δεν έχουν σκεφτεί το γεγονός ότι η χρήση του Internet Θα μειωθεί? Δεν νομίζω... Τι θα κάνουν από εκεί και πέρα; Μία λύση είναι να αυξήσουν τις τιμές του dsl, έτσι ώστε να μην έχουν ζημία. Όπως και να έχει το πράγμα, ζημιωμένος θα βγει ο χρήστης.



Το θέμα είναι, οτι αυτοί που καίγονται για να περάσουν αυτές οι νομοθεσίες παραβλέπουν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η εποχή που ζούμε είναι η εποχή του διαδικτύου.. αντί λοιπόν να σπαταλάνε πόρους για να πιάσουν τους "πειρατες;;;", θα μπορούσαν να τους διαθέσουν για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ελκυστικά και προσιτά. Γενικώς, ψάχνουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...