Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Απόδραση από τον κάτω κόσμο

Ήταν όλοι τους θανατοποινίτες… Η τιμωρία τους εκτελέστηκε κανονικά… Αλλά δεν ήταν γραφτό τους να πεθάνουν!

10. Ελίζαμπεθ Πρόκτορ
Η Ελίζαμπεθ Πρόκτορ και ο άντρας της Τζον καταδικάστηκαν για το κακούργημα της μαγείας το 1692 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Η εκτέλεση της Ελίζαμπεθ αναβλήθηκε γιατί ήταν έγκυος.

Τον επόμενο χρόνο και ενώ ο άντρας της είχε ήδη εκτελεστεί, αποφυλακίστηκε μαζί με άλλους 153 θανατοποινίτες που είχαν καταδικαστεί για το ίδιο αδίκημα. Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας αποφάσισε ότι οι καταδίκες ήταν αβάσιμες, δε βασίζονταν σε αποδείξεις και ανέστειλε τις ποινές!


9. Γουίλιαμ Ντούελ
Το 1740 ο δεκαεξάχρονος Γουίλιαμ Ντούελ καταδικάστηκε σε απαγχονισμό για το βιασμό και το φόνο ενός κοριτσιού στο χωριό Τάιμπερν της Αγγλίας. Η ποινή εκτελέστηκε αλλά όταν το πτώμα του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο διαπιστώθηκε ότι ανέπνεε. Δύο ώρες μετά σηκώθηκε και έκατσε χωρίς βοήθεια σε καρέκλα.
Θορυβημένες οι αρχές και προφανώς λόγω προκαταλήψεων ματαίωσαν την ποινή του!

8. Τζον Χένρι Τζορτζ Λι
Το 1884 η Έμμα Κέισι βρήκε τραγικό θάνατο στο Τόρκεϊ της Αγγλίας: Το σώμα της ήταν κατακρεουργημένο με τσεκούρι και ο λαιμός της κομμένος με μαχαίρι.Ο Τζον Λι, ένας από τους υπηρέτες της, καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού.

Όταν, στις 23 Φεβρουαρίου 1885, στήθηκε στην αγχόνη, ο μηχανισμός κόλλησε ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές. Μέχρι να οριστεί νέα ημερομηνία εκτέλεσης ο Υπουργός Εσωτερικών μείωσε την ποινή του σε ισόβια κάθειρξη με την προϋπόθεση να μην αποφυλακιστεί ποτέ. Τελικά, όχι μόνο επέζησε αλλά αποφυλακίστηκε το Δεκέμβριο του 1907.

7. Ζολέικα Καντκόντα
Η εικοσάχρονη Ιρανή Ζολέικα Καντκόντα συνελήφθη το 1997 με την κατηγορία ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου και τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού.

Την ημέρα εκτέλεσης της ποινής την έθαψαν στο έδαφος μέχρι τη μέση. Όταν, όμως, ξεκίνησε ο λιθοβολισμός κάποιοι από τους κάτοικους του χωριού διαμαρτυρήθηκαν με αποτέλεσμα να διακοπεί. Με αρκετά τραύματα και αναίσθητη θεωρήθηκε ότι είναι νεκρή κα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν ακόμα ζωντανή και με την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας αφέθηκε ελεύθερη.

6. Τζον Σμιθ
Μερικές δεκαετίες πριν τον Γουίλιαμ Ντούελ, ο Τζον Σμιθ ήταν ο πρώτος που επέζησε από απαγχονισμό στο Τάιμπερν της Αγγλίας. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1705 κρεμάστηκε για 15 λεπτά μέχρι το κοινό που παρακολουθούσε την εκτέλεση να ζητήσει την ματαίωση της ποινής.

Οι αρχές ικανοποίησαν το αίτημα του κοινού και έτσι επέζησε για να περιγράψει την εμπειρία της αγχόνης: «Για κάποιο διάστημα ένοιωσα μεγάλο πόνο από το βάρος του σώματος μου και τις αισθήσεις μου σε μεγάλη αναστάτωση. Λίγο αργότερα ένα δυνατό φως διαπερνούσε τα μάτια μου και μετά έχασα κάθε αίσθηση πόνου. Όταν με κατέβασαν το αίμα άρχισε να πιέζει για να περάσει από τα αγγεία προκαλώντας τόσο αφόρητο πόνο που μόνο σε αυτούς που με κρέμασαν εύχομαι.»
5. Αν Γκριν
Η Αν Γκριν ήταν μια 22χρονη αγγλίδα που στα μέσα του 17ου αιώνα γέννησε το νόθο παιδί του εγγονού του εργοδότη της. Το παιδί ήταν πρόωρο και ελλείψει φροντίδας πέθανε λίγο μετά τη γέννα.
Όταν αργότερα βρέθηκε το άψυχο σώμα του μωρού, οι αρχές δεν άργησαν να φτάσουν στη Γκριν και τελικά καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Η ποινή της εκτελέστηκε λίγο αργότερα αλλά η Γκριν δεν ήταν γραφτό να πεθάνει.

Όταν το πτώμα μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο διαπιστώθηκε ότι ανέπνεε. Η καταδίκη της ανεστάλη και έζησε άλλα δεκαπέντε χρόνια κάνοντας οικογένεια και μεγαλώνοντας δύο παιδιά.


4. Βενσελάο Μογκουέλ
Στις 18 Μαρίου 1915 ο Βενσελάο Μογκουέλ συνελήφθη για τη συμμετοχή του στην επανάσταση του Μεξικό και καταδικάστηκε σε θάνατο. Το εκτελεστικό απόσπασμα πυροβόλησε το Μογκουέλ 9 φορές, η μία από αυτές στο κεφάλι από κοντινή απόσταση.

Ο Βενσελάο Μογκουέλ, όμως, δεν είχε πεθάνει. Μυστηριωδώς έζησε, κατάφερε να αποδράσει και μερικά χρόνια , το 1937, έκανε μια αναπάντεχη εμφάνιση στο αμερικάνικο ραδιόφωνο. Η ιστορία του έχει γίνει και τραγούδι από τους Chumbawamba.


3. Τζόζεφ Σάμιουελ
Το 180, ο Τζόζεφ Σάμουελ καταδικάστηκε για ληστεία στην Αγγλία. Δύο χρόνια μετά και βρισκόμενος σε εξορία στην Αυστραλία συνέχισε την εγκληματική του δραστηριότητα ληστεύοντας το σπίτι μιας εύπορης γυναίκας.

Ένας αστυνομικός που κλήθηκε να ελέγξει το επεισόδιο έπεσε νεκρός. Ο Σάμουελ παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στη ληστεία αλλά όχι στη δολοφονία. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τις αρχές που τον καταδίκασαν τελικά σε θάνατο δια απαγχονισμού.

Την ημέρα του απαγχονισμού όλα ήταν με το μέρος του Σάμουελ. Την πρώτη φορά έσπασε το σκοινί, τη δεύτερη γλίστρησε και το σώμα του ακούμπησε στο έδαφος και την Τρίτη, αλλά διόλου φαρμακερή, έσπασε ξανά. Οι αρχές έχοντας πειστεί ότι ήταν θέλημα Θεού να μην πεθάνει αποφάσισαν να μειώσουν την ποινή σε ισόβια.


2. Μάγκι Ντίκσον
Η Μάγκι Ντίκσον έζησε στο Εδιμβούργο στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα και η ιστορία της είναι εντυπωσιακά όμοια με αυτή της Αν Γκριν

Όταν την εγκατέλειψε ο άντρας της μετακόμισε στο Κέλσο της Σκωτίας όπου και εργάστηκε σαν εσωτερική βοηθός. Λίγο αργότερα έμεινε έγκυος από το γιο του εργοδότη της και γέννησε ένα πρόωρο παιδί που πέθανε λίγο μετά τη γέννα.

Για να μην απολυθεί απέκρυψε τα πάντα και προσπάθησε να ξεφορτωθεί το σώμα του νεκρού μωρού. Τελικά συνελήφθη, καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στην αγχόνη.

Για ακόμη μια φορά, όταν μεταφερόταν στο νεκροτομείο ανέκτησε τις αισθήσεις της και άρχισε να χτυπάει το φέρετρο. Οι αρχές την αθώωσαν και έζησε άλλα 45 χρόνια.

1. Γουίλι Φράνσις
Το 1945, ο δεκαεξάχρονος Γουίλι Φράνσις συνελήθφη για το φόνο ενός ιδιοκτήτη φαρμακείου στη Σεν Μάρτινβιλ της Λουιζιάνα. Μετά από ένα δικαστικό χάος, δύο γραπτές ομολογίες και μια αμφιλεγόμενη δίκη καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών.

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεση του στις 3 Μαΐου 1946 και ενώ βρισκόταν στην ηλεκτρική καρέκλα άρχισε να φωνάζει «Δε θα πεθάνω.» Η ηλεκτρική καρέκλα βραχυκύκλωσε και αργότερα έγινε φανερό ότι δεν είχε συνδεθεί σωστά στο δίκτυο από έναν μεθυσμένο φρουρό.

Μετά την αποτυχημένη εκτέλεση έκανε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο για παραβίαση των ατομικών του δικαιωμάτων. Τελικά δεν γλίτωσε και εκτελέστηκε ένα χρόνο αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...