Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Chain Letters και η Κατάρα του Τουταγχαμών

Τι είναι κατ'αρχήν τα chain letters??

Τα chain letters (γράμματα αλυσίδες) είναι e-mails που έρχονται στον λογαριασμό μας και μας προτρέπουν να τα στείλουμε σε όλες μας τις επαφές. Με αυτόν τρόπο, μέσα σε σχετικό μικρό χρονικό διάστημα, το μήνυμα κάνει το γύρω της Ελλάδας και όχι μόνο...

Το περιεχόμενο αυτών των e-mails ποικίλλει και εξελλίσεται στο χρόνο.
Μπορεί να είναι του στυλ

"Στείλε αυτό το μήνυμα για να δείξεις οτι αγαπάς τους φίλους σου"
ή "Αν δεν θες 100 χρόνια γρουσουζιάς στείλε το μήνυμα σε 20 άτομα"
ή "Αν θες να γνωρίσεις το έτερόν σου ήμισυ στείλε αυτό το μήνυμα μέσα στα επόμενα 10 λεπτά"
ή "Αν δεν μπείς στα blogs των φίλων μου και δεν στείλεις τις διευθύνσεις σε 140 επαφές θα σε κυνηγάει ο Αλέφαντος στα επόμενα 10 χρόνια".
Αυτού του είδους τα μηνύματα γρήγορα εγκαταλείφθηκαν, αφού (οι περισσότεροι τουλάχιστον) δεν χάφτουν τέτοιες μαλακίες...


Έτσι.. όπως και οι ανθρώπινες κοινωνίες, όπως όμως και η ανθρώπινη βλακεία, εξελίχθηκαν και αυτά και άλλαξαν target.

Πλέον τα μηνύματα είναι του στυλ "O Bill Gates είδε τα φαντάσματα των χριστουγέννων στον ύπνο του και μοιράζει την περιουσία του. Ένας δικηγόρος μπατζανάκης του ξαδέρφου μου του μήτσου, έστειλε το μήνυμα στις επαφές του και πήρε 125,000 ευρώ"


ή σε ακόμη και πιο ευαίσθητα θέματα όπως "Για κάθε προώθηση του μηνύματος θα δίνεται 1 cent στα παιδάκια που πεινάνε στην Αφρική" ή "είμαστε η οικογένεια <<ντελα-πάρτον και κούνα-τον-όλον>> και το παιδάκι μας είναι άρρωστο. Στείλτε το μήνυμα για να μας βοηθήσετε". Έτσι, ως κοινωνικά όντα με συναισθήματα στέλναμε τα μηνύματα από εδώ και από εκεί.


Η αλήθεια είναι όμως οτι κανείς δεν θα πάρει βοήθεια επειδή εσύ έστειλες το μήνυμα σε όλες σου τις επαφές. Αν ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδάκια λες να περίμεναν εσένα να πατήσεις το forward? Η μήπως ο billακος την είδε αλλιώς? Εξ'άλλου πως θα ανιχνεύσεις ένα κείμενο???

Ποιός είναι όμως ο αληθινός στόχος αυτών? Μα φυσικά τα e-mails. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο, πως κάποια στιγμή το κείμενο θα γυρίσει πίσω στους αποστολείς του (ο ρυθμός αποστολής αυξάνεται γεωμετρικά). Έτσι αυτός θα έχει χιλιάδες διευθύνσεις e-mail στην διάθεσή του. Τι τις κάνει? Μα φυσικά τις πουλάει σε εταιρίες και πρόσωπα και αυτοί με την σειρά τους μας πρήζουνε τα ούμπαλα με τις διαφημίσεις τους. Δεν σου έχει έρθει ποτέ μήνυμα από κάποιον άγνωστο? Ε τώρα λοιπόν έμαθες που βρήκε την διεύθυνσή σου.


Οπότε, αν θέλεις να στείλεις κάτι στις επαφές σου επειδή σου αρέσει και γουστάρεις, πάρε το κείμενο από την αρχή, αντέγραψέ το και στείλτο. Τις διευθύνσεις των επαφών σου βάλτες στην Κρυφή Κοινοποίηση (BCC) και σαν κανονική διεύθυνση αποστολής βάλε την δική σου.





Σταμάτα να βομβαρδίζεις τους άλλους με βλακείες. Ούτε κανέναν θα σώσεις, ούτε γκόμενος / γκόμενα θα σου έρθει ουρανοκατέβατος - αν ψάχνεσαι βγες σε κανα μπαράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...