Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Πούρο και ιστορία

Puro σημαίνει καθαρός

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, η λέξη πούρο προέρχεται από το ισπανικό επίθετο puro (tobacco), δηλαδή καθαρός (καπνός), «λόγω του ότι το πούρο αποτελείται από καθαρά φύλλα εκλεκτού καπνού, εν αντιθέσει με το τσιγάρο».

Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το που ανάγεται η ετυμολογία της αγγλικής ονομασίας «cigar», η οποία και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους καπνιστές. Βάσει του λεξικού της βασιλικής Ισπανικής ακαδημίας, ανάγεται στη λέξη ciq-sigan (καπνίζω) των Μάγια. Η δεύτερη εκδοχή, η οποία καταγράφεται στο λεξικό αγγλικής ετυμολογίας της Οξφόρδης, είναι ότι προέρχεται από την ισπανική λέξη cigarra (τζιτζίκι). Η τρίτη εκδοχή αποδίδει την προέλευση της λέξης στο φυτό maya sikar που σημαίνει κάπνισμα.


Η ανακάλυψη

Οι Ινδιάνοι ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τον καπνό, ο οποίος και ταυτίστηκε στην ιστορία με το πούρο, λόγω της μορφής και του τρόπου κατασκευής. Ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι Ισπανοί εξερευνητές, κατά την άφιξή τους στην Κούβα το 1492 αντίκρισαν τους ιθαγενείς να κρατούν στο στόμα τυλιγμένα φύλλα φυτού που περιείχαν προφανώς καπνό. Ο Κολόμβος γράφει στο ημερολόγιο που τηρούσε ότι είδε γυναίκες με ένα μικρό καλάμι αναμμένου χόρτου από το οποίο ανέπνεαν το άρωμα, σύμφωνα με το έθιμο, κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών. Το φυτό αυτό το ονόμαζαν COHIBA (σημαίνει θάμνος που καπνίζει) και το καλάμι (σωλήνα) TABACO.


Οι πρώτες παραγωγές

Το κάπνισμα του πούρου υιοθετήθηκε αρχικά από τις βασιλικές οικογένειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά το 16 αιώνα. Το πρώτο πούρο με τη σημερινή του μορφή εμφανίζεται στη Σεβίλλη της Ισπανίας το 1676. Τα πρώτα εργοστάσια πούρων λειτούργησαν στη Σεβίλλη το 1717. Ξεχώριζαν για την ποιότητα τους και ο τρόπος παρασκευής τους αποτελούσε μυστικό ως το1831. Το βασιλικό εργοστάσιο της Σεβίλλης παρήγαγε δεκάδες τόνους πούρων ετησίως. Η αναζήτηση πούρων ανώτερης ποιότητας καθώς και η φθορά του καπνού κατά το υπερατλαντικό ταξίδι ώθησε το βασιλιά Φερδινάνδο Ζ’ της Ισπανίας, το 1831, να επιτρέψει την κουβανέζικη παραγωγή πούρων με την ισπανική όμως «συνταγή». Από εκείνη την στιγμή ξεκινά η παραγωγή του καλύτερου πούρου του κόσμου. Οι Κουβανοί από τότε έως και σήμερα, ως αναγνώριση, αποστέλλουν τα καλύτερα πούρα της χρονιάς στο ισπανικό στέμμα.

Στις ΗΠΑ, το 1762 ο Ίσραελ Πούτμαν, επιστρέφοντας από την Κούβα όπου είχε υπηρετήσει στο Βρετανικό στρατό, έφερε στο Κονέκτικατ πούρα Αβάνας και σημαντικές ποσότητες κουβανέζικου καπνού. Τα πρώτα εργοστάσια καπνού δημιουργούνται στην περιοχή του Χαρντ Φόρντ, ενώ το Κονέκτικατ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παράγει τα καλύτερα φύλλα ράπερ μετά την Κούβα.


Φιντέλ και Ντάβιντοφ

Τη δεκαετία του '50 μόνο στην Αμερική καταναλώνονται 20 εκατομμύρια πούρα το χρόνο. Όλα αυτά μέχρι το 1959, όταν ο Κάστρο αναλαμβάνει τα ηνία της Κούβας. Κλείνει όλα τα εργοστάσια και επιτρέπει την παραγωγή μόνο ενός είδους πούρου, για τον λαό, με μικρές παραλλαγές. Villary Villar, La Corona και Henry Clay, ιστορικές μάρκες, κλείνουν, ενώ άλλες μετονομάζονται.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες των εργοστασίων πούρων μεταναστεύουν στην Φλόριντα , στον 'Αγιο Δομίνικο, στην Ονδούρα στην Τζαμάικα και συνεχίζουν την παραγωγή πούρων με την ίδια ονομασία. Μερικούς μήνες αργότερα ο Κάστρο υπαναχωρεί. Αποφασίζει να επαναφέρει όλες τις παλιές μάρκες επιτρέποντας στους προμηθευτές να πληρώνονται ανάλογα με την ποιότητα των καπνών που παραδίδουν. Επιπλέον, επιτρέπει και την παραγωγή πούρων από τους ίδιους τους καλλιεργητές.

Οι αξιωματούχοι του απευθύνονται στο Ζίνο Ντάβιντοφ για να στηρίξει την προσπάθεια για ανασυγκρότηση της βιομηχανίας πούρων. Ο Ρωσοεβραίος έμπορος το 1963 ζήτησε να αγοράσει το εργοστάσιο El Laguito που παρήγαγε τα Cohiba, αλλά οι Κουβανοί το αρνήθηκαν. Έτσι, δημιούργησε μια νέα μάρκα πούρων που έφεραν το όνομά του. Η συνεργασία τους όμως διαλύθηκε, με αφορμή την απόφαση της Cubatabaco να βγάλει στην αγορά τα Cohiba. Τα πούρα Davidoff έπαψαν οριστικά να παράγονται στην Κούβα το 1988 και άρχισαν να παράγονται στον Άγιο Δομήνικο, γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της λαμπρής του πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...