Ένας νέος τύπος θεραπείας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τους ασθενείς που πάσχουν από την επάρατη νόσο.
Το "Olaparib", δόθηκε σε 19 ασθενείς που είχαν καρκίνο του στήθους, των ωοθηκών ή του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο και σε 12 από αυτούς - εκ των οποίων κανείς δεν είχε ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες- παρατηρήθηκε ότι οι όγκοι συρρικνώθηκαν ή σταθεροποιήθηκαν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Ένας από τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκε στη θεραπεία, έχει καταφέρνει να δίνει τη μάχη με τον καρκίνο εδώ και δύο χρόνια. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το νέο φάρμακο έχει ελάχιστες παρενέργειες και η φαρμαγευτική αγωγή είναι πιο εύκολο να ακολουθηθεί σε σχέση με τις χημειοθεραπείες.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ Johann de Bono, τώρα το Olaparib θα πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερες ποσότητες. "Το φάρμακο είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στη συρρίκνωση των όγκων. Ασθενείς, που έχουν δοκιμάσει χωρίς επιτυχία άλλες θεραπείες, βλέπουν ότι με το νέο φάρμακο η κατάστασή τους παραμένει σταθερή και δεν υπάρχει επιδείνωση.
Το Olaparib είναι ένα καλό παράδειγμα ενός νέου τύπου προσωπικής θεραπείας, που χρησιμοποιεί την τεχνική της "συνθετικής καταστροφής", η οποία εκμεταλλεύεται την μοριακή αδυναμία του ανθρώπινου οργανισμού να αντιμετωπίσει την ασθένεια και τη μετατρέπει σε άμυνα σταματώντας τη λειτουργία του όγκου και την εξάπλωση της ασθένειας.
Ο καθηγητής Stan Kaye, ο οποίος συμμετέχει στις έρευνες, δήλωσε ότι "το επόμενο βήμα είναι να γίνει δοκιμή του φαρμάκου και σε ασθενείς που έχουν καρκίνο στα πρώτα στάδια με την ελπίδα να είναι το ίδιο αποτελεσματικό".
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η διαδικασία της αξιολόγησης των νέων φαρμάκων κατά του καρκίνου θα πρέπει να προσαρμοστεί στην εποχή, καθώς τα καινούργια φάρμακα στοχεύουν περισσότερο στις μοριακές αδυναμίες κάθε οργανισμού και όχι στους τύπους του καρκίνου.
Ο Δρ Peter Sneddon, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι προχωράει η τεχνική της "προσωπικής θεραπείας", η οποία εφαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.
"Παρά το ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της έρευνας, είναι μεγάλη ευτυχία να βλέπεις ότι υπάρχει ελπίδα, όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει" τόνισε ο Δρ Sneddon.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε μας...