Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Οι 8 μεγαλύτερες τραγωδίες σε κινηματογραφικά γυρίσματα


8. The Conqueror (1956)
Η ραδιενέργεια που προκάλεσε καρκίνο στον Τζον Γουέιν και σε άλλα 90 άτομα


Από τα 220 άτομα που δούλεψαν μαζί για την ταινία The Conqueror, η οποία γυρίστηκε το 1955 σε μια περιοχή κοντά στη Γιούτα των Η.Π.Α. , οι 91 απέκτησαν καρκίνο στις αρχές της δεκαετίας του '80 και οι 46 από αυτούς, μεταξύ των οποίων ο Τζον Γουέιν, η Άγκνες Μούρχεντ και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ντικ Πάουελ, έχουν πεθάνει. Οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο τόσα πολλά μέλη μιας κινηματογραφικής παραγωγής είναι σχετικά απίθανες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μόνο 30 άνθρωποι από ένα γρουπ 220, θα είχαν προσβληθεί από καρκίνο.

Τι είναι αυτό που φταίει; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά πολλοί το αποδίδουν στην ραδιενεργή περιοχή της Νεβάδα, λόγω των πυρηνικών δοκιμών που γίνονταν εκεί. Η συνέχεια της ιστορίας έχει επίσης ενδιαφέρον. Ο παραγωγός της ταινίας, Χάουαρντ Χιους, θεωρούσε ότι η ταινία ήταν τόσο κακή, που ξόδεψε 12 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει κάθε κόπια της, αρνούμενος να διανέμει το φιλμ. Για πολλά χρόνια, ο μόνος που είχε δει την ταινία ήταν ο ίδιος ο Χιους και λένε ότι την έβλεπε κάθε νύχτα για να "τιμωρήσει" τον εαυτό του. Εν τέλει, η εταιρεία παραγωγής Paramount τον προσέγγισε, του έκανε μια προσφορά και ο Χιους τους έδωσε το φιλμ. Ήταν η τελευταία ταινία στην οποία έκανε την παραγωγή.

7. Troy (2004)
Τυφώνες, ατυχήματα και η αχίλλειος πτέρνα του Μπραντ Πιτ



Τι μπορεί να πάει στραβά σε μια... επική παραγωγή που κόστισε εκατομμύρια δολάρια και έχει πρωταγωνιστές τον Μπραντ Πιτ, τον Ορλάντο Μπλουμ και την Ντάιαν Κρούγκερ; Μέσα σε ένα μόνο μήνα, δύο τυφώνες χτύπησαν στην περιοχή όπου γίνονταν τα γυρίσματα, κοντά στο Μεξικό. Άλλος ένας ήρθε αργότερα, λίγες μέρες πριν το τέλος των γυρισμάτων. Επίσης, η ζωή αντέγραψε την... τέχνη, αφού ο Μπραντ Πιτ που υποδυόταν τον Αχιλέα, χτύπησε το πόδι του και τραυμάτισε σοβαρά τον τένοντα της φτέρνας του!

Όμως, το λιγότερο κωμικοτραγικό γεγονός συνέβει όταν ο Τζορτζ Καμιλέρι, ένας bodybuilder extra ηθοποιός, έσπασε το πόδι του κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος. Εγχειρίστηκε την επόμενη μέρα αλλά μετά από μετεγχειρητικές επιπλοκές, πέθανε δύο εβδομάδες αργότερα.

6. XXX (2002)
Ο κασκαντέρ του Βιν Ντίζελ πέφτει από μια γέφυρα και σκοτώνεται


Ο Χάρι Λ. Ο' Κόνορ, κασκαντέρ του πρωταγωνιστή Βιν Ντίζελ, σκοτώθηκε όταν, για τις ανάγκες μιας σκηνής, έπρεπε να προσγειωθεί από ένα αερόστατο σε ένα υποβρύχιο, με τη βοήθεια ενός σκοινιού. Ήταν η δεύτερη φορά που γύριζε τη συγκεκριμένη σκηνή, γιατί θεωρούσε ότι δεν το είχε κάνει καλά την πρώτη και ζήτησε από το σκηνοθέτη να το ξαναγυρίσουν. Ο Ο' Κόνορ, όμως, τότε άργησε να κατέβει το σκοινί και χτύπησε πάνω σε μια γέφυρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ακαριαία. Λένε ότι παρόντες ήταν οι γονείς του, οι οποίοι είχαν έρθει για να τον δουν να κάνει την επικίνδυνη σκηνή.

Ο θάνατός του έχει απαθανατιστεί στην κάμερα και ο σκηνοθέτης Ρομπ Κόεν αποφάσισε να συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη σκηνή στην ταινία, χωρίς όμως τις τελευταίες στιγμές, ως ένδειξη σεβασμού στον άτυχο άντρα.

5. Top Gun (1986)
Ο πιλότος που σκοτώθηκε μετά τη σκηνή του



Η ταινία που έκανε διάσημο τον Τομ Κρουζ, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αρτ Σολ. Ο 53χρονος, Σολ, είχε προσληφθεί για να βοήθησει στις σκηνές που απαιτούσαν εναέρια γυρίσματα. Όταν, όμως, απογειώθηκε για να κινηματογραφίσει τις σκηνές- πράγμα που είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν- δεν είχε ιδέα για την τραγική συνέχεια.

Όσο η κάμερα κατέγραφε, ο Σολ ειδοποίησε για ένα πρόβλημα στο αεροπλάνο. Δεν μπόρεσε να το διορθώσει και έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να πέσει στον Ειρηνικό ωκεανό στις 16 Σεπτεμβρίου του 1985. Ποτέ δεν βρέθηκαν τα απομεινάρια του αεροσκάφους, ούτε και το πτώμα του Σολ, και μέχρι σήμερα τα αίτια της πτώσης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

4. The Final Season (2007)
Ο κάμεραμαν σκοτώνεται μετά από πτώση ελικοπτέρου



Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας The Final Season, που κυκλοφόρησε το 2007, ο κάμεραμαν Ρόλαντ Σλοτζχάουερ σκοτώθηκε, όταν γύριζε κάποια πλάνα από ένα γήπεδο μπέιζμπολ. Ο Ρόλαντ ήταν ιδιαίτερα γνωστός στο χώρο για την ικανότητα του να τραβάει καλά πλάνα από ελικόπτερο, αλλά αυτό το προσόν του φαίνεται ότι του "κόστισε" τη ζωή. Το ελικόπτερο, μετά από βλάβη, έπεσε στο γήπεδο και ενώ ο πιλότος και ο παραγωγός τραυματίστηκαν σοβαρά, ο Ρόλαντ Σλοτζχάουερ έχασε τη ζωή του.

3. The Return of the Musketeers (1989)
Ο ηθοποιός Ρόι Κινίαρ πέφτει από το αλογό του και πεθαίνει



Στα γυρίσματα της ταινίας του '89 που έγιναν στο Τολέδο της Ισπανίας, ο ηθοποιός Ρόι Κινίαρ έπεσε από το άλογό του και έσπασε τη λεκάνη του. Τον μετέφεραν εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης, αλλά πέθανε την επόμενη ημέρα από καρδιακή προσβολή. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ρίτσαρντ Λέστερ εγκατέλειψε την καριέρα του, συντετριμένος από τον θάνατο του Κινίαρ.

2. The Twilight Zone: The Movie (1983)
Το ελικόπτερο που αποκεφάλισε τρεις ηθοποιούς


Ένα τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στα γυρίσματα μιας σκηνής για την ταινία The Twilight Zone, στην οποία παραγωγός ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο ηθοποιός Βικ Μόροοϋ και οι μικρές ηθοποιοί, Μίκα Ντιν Λι(7 ετών) και Ρενέ Σιν-Γι Τσεν (6 ετών) σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σκηνής που απαιτούσε τη χρήση ενός ελικοπτέρου. Το ελικόπετρο πετούσε μόλις στα 8 μέτρα, και ήταν πολύ χαμηλά για να μπορέσει να αποφύγει τα πυροτεχνήματα και τα εκρηκτικά που υπήρχαν στο σετ.

Όταν τα ακούμπησε, έγινε έκρηξη, η ουρά του αποκόπηκε πέφτωντας στο έδαφος, ενώ οι λεπίδες του αποκεφάλισαν την μικρή Λε και τον Μόροοϋ. Όταν το υπόλοιπο του ελικοπτέρου έπεσε, καταπλάκωσε τη μικρή Σιν-Γι Τσεν και σκοτώθηκε ακαριαία. Το παράξενο είναι ότι κανένας από αυτούς που βρίσκονταν μέσα στο ελικόπτερο δεν έπαθε σοβαρή ζημιά.

Το περιστατικό αυτό "έτρεχε" στα δικαστήρια του παραγωγούς για σχεδόν μια δεκαετία, και κατάφερε να αλλάξει τους κανονισμούς σχετικά με την παιδική εργασία σε κινηματογραφικά σετ και σε σκηνές που απαιτούν ειδικά εφέ. 'Ηταν και ο λόγος που τελείωσε η φιλία ανάμεσα στο σκηνοθέτη Λάντις και τον Σπίλμπεργκ. Ο Σπίλμπεργκ, ούτως ή άλλως, δεν τα πήγαινε καλά με τον Λάντις, γιατί ο τελευταίος είχε παραβιάσει κάποιους κανονισμούς, ειδικά το γεγονός ότι χρησιμοποίησε αληθινά πυρομαχικά στην ταινία.

1. The Crow (1994)
Μια σφαίρα σκοτώνει τον Μπράντον Λι


Ο Μπράντον Λι- γιος του Μπρους Λι- ήταν έτοιμος για να γυρίσει ακόμα μια σκηνή για την ταινία The Crow. Το σενάριο έγραφε ότι ο χαρακτήρας του Λι έπρεπε να πυροβοληθεί από ένα άσφαιρο Magnum 44. Όμως όταν η κάμερα άρχισε να καταγράφει τη σκηνή, μια αληθινή σφαίρα τρύπησε το κρανίο του Μπράντον Λι. Κανένας τεχνικός, κανένας από αυτούς που ήταν στο σετ τη δεδομένη στιγμή, δεν γνωρίζει πως βρέθηκε η σφαίρα μέσα στο όπλο -ειδικότερα όταν το σενάριο έγραφε ότι θα πρόκειται για "άσφαιρη βολή".

Βέβαια, αυτό δεν είναι το μόνο τραγικό περιστατικό. Πολλά ατυχήματα είχαν συμβεί, ακόμα και πριν τον θάνατο του Λι. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, ένας τεχνικός έπαθε ηλεκτροπληξία. Μετά από λίγες εβδομάδες, μια ισχυρή καταιγίδα κατέστρεψε μέρος των σκηνικών. Ένας εργάτης τραυματίστηκε όταν τραυμάτισε ο ίδιος το χέρι του με ένα κατσαβίδι και ένας κασκαντέρ έπεσε από την οροφή ενός κτιρίου.

Μετά τον ατυχή θάνατο του Μπράντον Λι, βρέθηκε ένας άλλος ηθοποιός ο οποίος θα τον αντικαθιστούσε για να τελειώσει η ταινία. Με την βοήθεια των οπτικών εφέ, το πρόσωπο του Λι "τοποθετήθηκε" ψηφιακά πάνω στον αντικαταστάτή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...