Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι «τρικ του μυαλού»

Τι μυστικό πίσω από τις εμπειρίες που έχουν όσοι φτάνουν κοντά στο θάνατο ισχυρίζονται ότι ξεκλείδωσαν επιστήμονες από τη Σλοβενία, «εξαφανίζοντας» κάθε μεταφυσικό ή θρησκευτικό στοιχείο.


Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστήμιου της Σλοβενίας, οι επιθανάτιες εμπειρίες, που περιγράφονται από πολλούς επιζώντες ως «το πέρασμα ολόκληρης της ζωής» μπροστά στα μάτια τους ή ως την απόλυτη αίσθηση ηρεμίας λίγα δευτερόλεπτα πριν το θάνατο, οφείλονται στα υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.
Η χημική αντίδραση που σημειώνεται στον οργανισμό του μελλοθάνατου δημιουργεί ψευδαισθήσεις στην αντιληπτική του ικανότητα.

Όσοι επιζώντες ανέπτυξαν αυτά τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο κυκλοφορικό τους σύστημα είχαν τις περισσότερες και εντονότερες εμπειρίες. Αυτό συνδέεται και με προηγούμενη έρευνα που υποστήριζε ότι τα υψηλά επίπεδα αερίων στο σώμα πυροδοτούν τις παραισθήσεις στους περισσότερους ανθρώπους.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει εμπειρίες όπως το φωτεινό τούνελ, η «συνάντηση» με ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει ήδη πεθάνει ή και η ιστορία της ζωής τους σε περίληψη.

Η Δρ Ζάλικα Κλεμεντς Κέτις, που ηγήθηκε της έρευνας δηλώνει: «Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που εξηγούν τους μηχανισμούς ανάπτυξης των επιθανάτιων εμπειριών. Εμείς ανακαλύψαμε ότι όσοι ασθενείς έχουν βιώσει αυτό το φαινόμενο, τα επίπεδα του διοξειδίου στο αίμα ήταν υψηλά. Η έρευνα μας προσθέτει ακόμα ένα κομμάτι του πάζλ που έχει απασχολήσει την ιατρική κοινότητα στο θέμα, και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».

Η έρευνα έγινε σε 52 ασθενείς που κόντεψαν να πεθάνουν από καρδιακή ανακοπή και που η καρδιά τους σταμάτησε για λίγα λεπτά προτού επανέλθουν στη ζωή. Από την έρευνα προέκυψε πως οι επιθανάτιες εμπειρίες δεν έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τα επίπεδα εκπαίδευσης ή το φύλο και η ηλικία των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...