Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Εσείς.. πόσο εθισμένοι είστε στην καφεΐνη ;


Η πλειοψηφία των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη σε καθημερινή βάση. Ένας στους δύο ενήλικες εκτιμάται ότι προσλαμβάνει περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα.


Η ευαισθησία στην καφεΐνη σύμφωνα με τους ειδικούς έχει την τάση να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε. Τα παιδιά μεταβολίζουν την καφεΐνη γρηγορότερα από τους ενήλικες.

Η καφεΐνη περιέχεται φυσικά σε πολλά φυτά, όπως οι κόκκοι του καφέ, τα φύλλα του τσαγιού και οι καρποί του κακάο. Χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε πολλά ροφήματα και τρόφιμα. Οι πιο κοινές πηγές καφεΐνης είναι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα.

Για να έχετε μια ιδέα της ποσότητας καφεΐνης που προσλαμβάνετε, θυμηθείτε ότι:

* 1 κούπα καφέ περιέχει 100 mg καφεΐνης

* 1 φλιτζάνι τσάι περιέχει 70 mg καφεΐνης

* 1 κουτί αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 50 mg καφεΐνης

* 1 μπουκιά σοκολάτα περιέχει 6 mg καφεΐνης

Για τους περισσότερους ανθρώπους ποσότητα 200 έως 300 mg καφεΐνης την ημέρα δεν θεωρείται επιβλαβής. Αν όμως είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, πιθανότατα χρειάζεται να μειώσετε την ποσότητα που προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως νευρικότητα, άγχος, ευερεθιστότητα, αϋπνία, πονοκεφάλους, ναυτία, διάρροια και αρρυθμίες.

Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα αλληλεπιδρούν αρνητικά με την καφεΐνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια αντιβιοτικά και βρογχοδιασταλτικά. Καλό είναι αν λαμβάνετε τέτοιου είδους σκευάσματα να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σχετικά με το αν θα μπορούσε η χρήση τους σε συνδυασμό με την κατανάλωση καφεΐνης να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Στην ιατρική η καφεΐνη είναι χρήσιμη ως καρδιακό τονωτικό αλλά και ως ήπιο διουρητικό.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εθισμό. Αν για παράδειγμα θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς αυτήν, δεν αποκλείεται να είστε εθισμένοι. Η απότομη διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα όμως συνήθως περνούν μετά από κάποιες ημέρες.

Τι συνιστούν οι ειδικοί:

*Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων προσεκτικά και ελέγξτε την ποσότητα καφεΐνης που περιέχουν.

*Σταδιακά μειώστε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Αυτό θα σας επιτρέψει να συνηθίσετε στις μικρότερες ποσότητες καφεΐνης και να μειώσετε τα συμπτώματα στέρησης από την έλλειψή της.

*Προτιμήστε να πίνετε καφέ χωρίς καφεΐνη, τσάι και σόδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...