Με τα μέτρα-φωτιά που ζητά ΔΝΤ και Γερμανία να έχουν “κλειδώσει” και να απομένει μόνον η εκπεφρασμένη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να απελευθερωθεί το πακέτο στήριξης των 120 δισ. Ευρώ που διέρρευσε χθες ότι θα είναι το σύνολο της ενίσχυσης, για τρία χρόνια, οι διεθνείς αναλυτές έχουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα και παρακολουθούν τις εξελίξεις ώρα με την ώρα.
Παράλληλα δίνεται μάχη με τους κερδοσκόπους, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν αρχίζουν να χαλαρώνουν την πίεση στα ελληνικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση κατ'αρχήν σύμπλευσης Ε.Κ.Τ. - Δ.Ν.Τ. Και Γερμανικής ηγεσίας, χθες. Πίεση που άφησε πίσω της την καμμένη γη του ομολόγου και του χρηματιστηρίου. Στην ουσία οι αναλυτές της αγοράς περιγράφουν την χθεσινή έκρηξη στην αγορά ομολόγων ως “χρηματοπιστωτική πτώχευση” αφού η διαπραγμάτευση ουσιαστικά πάγωσε από το μεσημέρι και μετά.
Καθώς τα επιτόκια του 2ετούς ομολόγου της απογειώθηκαν πάνω από το 20%, σε τιμές που άγγιξαν υψηλά επίπεδα 20 ετών, κάνοντας αδύνατη, πλέον, τη βραχυπρόθεσμη αναχρηματοδότηση του χρέους της μέσω της αγοράς ομολόγων. Την ίδια στιγμή, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια κινούνταν πάνω από το 10%, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 9,98%, ποσοστό που, σε συνδυασμό με αυτό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, επιβεβαιώνει την de facto χρηματοπιστωτική πτώχευση.
Τα μέτρα
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τα μέτρα τα οποία θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πίεση που άσκησε κυρίως η Γερμανία και αποδέχθηκαν οι επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Και της Ε.Κ.Τ χθες στην τριμερή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ είναι:
*Περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
*Αύξηση του ποσοστού απολύσεων
*Μείωση των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις απόλυσης
*Πολυετές πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο
*Καμμία ανανέωση σύμβασης έργου με το Δημόσιο
*Πώληση ή λουκέτο ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων
*Αύξηση έμμεσων φόρων
*Αύξηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ
Τα σενάρια των αναλυτών
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το φιλόδοξο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό το χρόνο, μπορει να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να ενταθεί η ύφεση και να οδηγήσει σε ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τα όσα λένε οι αναλυτές τρία είναι τα βασικά σενάρια και οι επιπλοκές που θα έχουν στις οικονομικές αγορές:
Σενάριο πρώτο:
Η κυβέρνηση καταφέρνει να πετύχει ή και να ξεπεράσει τους στόχους
Τι συμβαίνει: Οι μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής εφαρμόζονται με επιτυχία και η οικονομία δεν συρρικνώνεται περισσότερο από 2%, όπως υπολογίζει η Ελληνική κεντρική τράπεζα και το ΔΝΤ.
Πιθανότητα: Ελάχιστη
Οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η οικονομική πτώση θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τα εισοδήματα και θα δυσκολέψει την ελληνική κυβέρνηση στο να πετύχει τον στόχο της να αυξήσει τα έσοδα κατά 11,7% αυτό το χρόνο.
Επιπτώσεις στις αγορές:
Η μείωση του ελλείμματος κατά 4% ή και περισσότερο, σε σύγκριση με το 2009 θα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές και θα διευκόλυνε την Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τις οικονομικές αγορές ακόμα και μέσα στον χρόνο.
Σενάριο δεύτερο:
Η Ελλάδα πετυχαίνει για λίγο το στόχο.
Τι συμβαίνει: Τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος είναι μερικώς επιτυχή και η οικονομία συρρικνώνεται κατά περίπου 3%.
Πιθανότητα: Μεγάλη
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% αυτό το χρόνο και η χώρα θα ζήσει τη μεγαλύτερη ύφεση από το 1974. Η εσωτερική ζήτηση θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, στο 5%. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τους στόχους των εσόδων παρά τις αυξήσεις στο ΦΠΑ και στους λοιπούς καταναλωτικούς φόρους.
Επιπτώσεις στις αγορές:
Η μείωση του ελλείμματος κατά 3%, συνοδευόμενη από περικοπές και τα επόμενα χρόνια δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ για τουλάχιστον 3 χρόνια αν όχι περισσότερο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναχτίσει την αξιοπιστία της, αλλά μπορεί να την χάσει με το πρώτο σημάδι χειροτέρευσης του προϋπολογισμού.
Σενάριο τρίτο:
Η Ελλάδα αποτυγχάνει στους στόχους
Τι συμβαίνει: Η ανάπτυξη συρρικνώνεται κατά 4% με τις εισπράξεις από φόρους να καταρρέουν και η χώρα οδηγείται σε χρεωκοπία.
Πιθανότητα: Μικρή
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο άναρχος Δημόσιος τομέας επηρρεάζει βασικές δομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμμα. Η ελληνική κυβέρνηση που θα έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα, εξασφαλίζει μόλις 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Περισσότερες περικοπές πιθανότατα θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη που θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια για σταθερότητα.
Επιπτώσεις στις αγορές:
Oποιαδήποτε αποτυχία στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση και θα απέκλειε την Ελλάδα από τις οικονομικές αγορές για χρόνια και θα αύξανε τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση του χρέους. Μια ενδεχόμενη αποτυχία θα αύξανε τις πιέσεις για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά, και θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία του ευρώ. Επίσης θα αύξανε τις πιέσεις σε χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, και ενδεχομένως να έκανε το δανεισμό προς αυτές τις χώρες ακριβότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε μας...