Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Γιατί τα λόγια πονάνε

Είναι γνωστή η φράση “η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει”, που σημαίνει ότι οι λέξεις μπορούν να πονέσουν πολύ περισσότερο από τις πράξεις. Μια νέα έρευνα αποδεικνύει και επιστημονικά ότι μόνο τα λόγια μπορούν να ενεργοποιήσουν το τμήμα του εγκεφάλου, που συνδέεται με τον πόνο.



Η μελέτη υποδηλώνει ότι το άκουσμα και μόνο της φράσης "αυτό μπορεί να πονέσει λίγο" μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει την ενεργοποίηση του πόνου στον εγκέφαλο πολύ πριν οποιαδήποτε κίνηση προκαλέσει αισθητό πόνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακούγοντας κάποιος λέξεις που περιγράφουν τον πόνο – όπως "βασανιστικό" ή "εξουθενωτικό" - ενεργοποιούνται αυτομάτως οι περιοχές του εγκεφάλου του που επεξεργάζονται τις αντίστοιχες αισθήσεις.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα λόγια και μόνο είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τον πόνο», δήλωσε ο ερευνητής Thomas Weiss, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller- Jena, στη Γερμανία. «Αρκούν τα προφορικά ερεθίσματα για να προκληθούν αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου».

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pain, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο 16 υγιείς ανθρώπους αντιδρούσαν στο άκουσμα λέξεων που σχετίζονται με τον πόνο. Ο ανιχνευτής εγκεφάλου αποκάλυψε ποια τμήματα του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν μετά το άκουσμα των συγκεκριμένων λέξεων.

Στο πρώτο πείραμα οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φανταστούν καταστάσεις που αντιστοιχούσαν με λέξεις που συνδέονται με τον πόνο - όπως "βασανιστικό", "ικανό να σε παραλύσει" και "εξουθενωτικό" – αλλά και με αρνητικές λέξεις που δεν συνδέονται με τον πόνο, όπως "βρώμικο" και "αηδιαστικό", καθώς και με ουδέτερες και θετικές λέξεις.

Στο δεύτερο πείραμα οι συμμετέχοντες διάβασαν τις ίδιες λέξεις αλλά με κάποιο τέχνασμα η ερευνητική ομάδα τους είχε αποσπάσει την προσοχή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στις δύο περιπτώσεις ήταν σαφής η απάντηση στον πόνο στα κέντρα επεξεργασίας του εγκεφάλου στις λέξεις που σχετίζονται με τον πόνο, αλλά δεν υπήρχε αντίστοιχη ανταπόκριση τις υπόλοιπες λέξεις (ούτε στις αρνητικές λέξεις που όμως δεν συνδέονται με τον πόνο ούτε στις ουδέτερες).

«Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι τα λεκτικά ερεθίσματα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό, τι νομίζαμε μέχρι τώρα» επεσήμανε ο Thomas Weiss.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα με χρόνιες παθήσεις, που έχουν την τάση να μιλούν πολύ για τις οδυνηρές εμπειρίες τους με τους συγγενείς τους και τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Υποστηρίζουν ότι τέτοιες συνομιλίες είναι σε θέση να προκαλέσουν την ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, που συνδέονται με τον πόνο και να εντείνουν την αίσθηση του πόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...