Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Επιβεβαιώνεται το νερό στη Σελήνη!!

Η Google το σημερινό της logo το αφιερώνει σε μία πολύ σπουδαία ανακάλυψη. «Βρήκαμε νερό, και όχι μόνο λίγο, αλλά σημαντικές ποσότητες», δήλωσε ο Άντονι Κολαπρίτ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής LCROSS στη Σελήνη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η NASA.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, πρόκειται για μία μείζονος σημασίας ανακάλυψη που θα έχει –πιθανώς- εξαιρετικά επακόλουθα.

Τον περασμένο μήνα, η NASA είχε στείλει το διαστημικό όχημα LCROSS να συντριβεί σε έναν κρατήρα της Σελήνης, κοντά στον νότιο πόλο, ώστε να μελετήσει τα υλικά που θα εκτινάσσονταν μετά τη συντριβή.

«Η Σελήνη κρύβει πολλά μυστικά και η αποστολή μας προσέθεσε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να τα αποκωδικοποιήσουμε» δήλωσαν οι επιστήμονες.

Η επιχείρηση βομβαρδισμού της Σελήνης έγινε στις αρχές Οκτωβρίου. Ο άδειος πύραυλος Centaur, βάρους 2,2 τόνων, προσέκρουσε στη λεκάνη του κρατήρα Cabeus με ταχύτητα γύρω στα 9.000 χλμ/ώρα, και δημιούργησε ένα νέφος σκόνης που εκτιμάται ότι είχε διάμετρο 20 χλμ και ύψος 10 χλμ. Από την πρόσκρουση εκτοξεύτηκαν περίπου 95 λίτρα νερού.

Η συσκευή οργάνων LCROSS, από την οποία είχε απελευθερωθεί ο χρησιμοποιημένος πύραυλος, πέρασε μέσα από τα συντρίμμια, μεταδίδοντας συνεχώς εικόνες και μετρήσεις, και συνετρίβη στο ίδιο σημείο τέσσερα λεπτά μετά την πρώτη πρόσκρουση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...