Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ιατρικές ειδήσεις και οι προεκτάσεις τους στη ζωή μας

Το παιδικό άγχος «κόβει» χρόνια;

Οι αγχωτικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, όπως η λεκτική και η σωματική κακοποίηση, μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από τη ζωή ενός ατόμου σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 ενήλικες, προέκυψε ότι τα άτομα που είχαν εκτεθεί σε έξι ή περισσότερες από τις αποκαλούμενες αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είχαν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν είχαν υποστεί ανάλογες εμπειρίες.

«Η ελπίδα μας είναι ότι με αφορμή και τη συγκεκριμένη έρευνα η κακοποίηση των παιδιών και η έκθεσή τους σε τραυματικό στρες στις διάφορες μορφές του, θα πρέπει να αναγνωριστεί ευρύτερα ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας», δήλωσε ο ερευνητής David Brown. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι επιπτώσεις των παιδικών τραυμάτων μπορεί να είναι παρούσες σε όλη τη διάρκεια της ζωή ενός ατόμου.»

Τα οικονομικά χρέη οδηγούν σε παχυσαρκία.

Παλιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση επηρεάζει την κατάσταση της υγείας. Ωστόσο, δεν είχαν αξιολογήσει τις επιπτώσεις που έχουν τα οικονομικά χρέη. Σε αυτό το ερώτημα επιχείρησαν να απαντήσουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Mainz.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 949 περιπτώσεις ατόμων που είχαν απευθυνθεί σε διάφορους φορείς προκειμένου να λάβουν συμβουλές για το πώς να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους.

Έγινε σύγκριση με 8.318 ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε μελέτη που έγινε τηλεφωνικά πριν από έξι χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν χρέη.

Διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που ήταν υπερχεωμένοι, δηλαδή με δυσκολία κατάφερναν να πληρώσουν έγκαιρα τα χρέη τους, εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Επίσης είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Πιο συγκεκριμένα, το 25% των υπερχεωμένων εθελοντών ήταν παχύσαρκοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον γενικό πληθυσμό ήταν 11%.

Οι εθελοντές που ταλαιπωρούνταν από χρέη ήταν νεώτερης ηλικίας, με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ενώ είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και να καπνίζουν καθημερινά.


Η επαγγελματική ανασφάλεια βλάπτει σοβαρά την υγεία;

Τα άτομα που ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους έχουν χειρότερη υγεία και περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με όσους έχουν απολυθεί από την εργασία τους, υποστηρίζει μελέτη του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα δύο παλιότερων ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι ηλικίας άνω των 25 ετών. Οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία καθώς και για το αν αισθάνονταν ασφάλεια στην εργασία τους.

Η πρώτη μελέτη διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 1986-1989 και η άλλη το διάστημα 1995-2005. Σε καμία από τις δυο μελέτες δε συμμετείχαν άνεργοι.

Σε ποσοστό 18% οι εθελοντές απάντησαν ότι είχαν νιώσει εργασιακή ανασφάλεια κάποια στιγμή. Σχεδόν το 5% όσων συμμετείχαν στην πρώτη έρευνα και το 3% όσων συμμετείχαν στη δεύτερη ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όσοι από τους συμμετέχοντες φοβούνταν ότι θα έχαναν τη δουλειά τους, απάντησαν ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν καλή και είχαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης συγκριτικά με όσους εθελοντές είχαν απολυθεί κάποια στιγμή αλλά είχαν καταφέρει να βρουν δουλειά.

Ειδικότερα όσοι είχαν χρόνια εργασιακή ανασφάλεια, βρέθηκε ότι είχαν πιο επιβαρυμένη υγεία από καπνιστές και υπερτασικούς.


Η απότομη και πλήρης συνταξιοδότηση μπορεί να προκαλέσει πρόωρο θάνατο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιάζονται να συνταξιοδοτηθούν, όμως μια νέα αμερικανική έρευνα ισχυρίζεται ότι η οριστική διακοπή της απασχόλησης και η συνταξιοδότηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρο θάνατο.

Η μελέτη, που έγινε σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, ηλικίας 51 - 61 ετών, διαπίστωσε ότι όσοι, μετά τη σύνταξή τους διατηρούν μια περιστασιακή ή μερική απασχόληση, έχουν λιγότερες σοβαρές ασθένειες και λειτουργούν καλύτερα στην καθημερινή ζωή τους.

Μάλιστα όσοι έχουν εργασία μετά τη σύνταξή τους, η οποία σχετίζεται με την προηγούμενη καριέρα τους, έχουν καλύτερη νοητική υγεία σε σχέση με όσους συνταξιοδοτούνται πλήρως.

Η έρευνα έδειξε ότι οι συνταξιούχοι με οικονομικά προβλήματα, είναι πιο πιθανό να απασχοληθούν σε διαφορετικό πεδίο από αυτό της προηγούμενης καριέρας τους και σε "κατώτερη" δουλειά και αυτό μπορεί να αποτελεί πλήγμα για το γόητρό τους και την αυτοεκτίμησή τους.

Παράλληλα η καλή νοητική και ψυχική υγεία βοηθά στη διατήρηση της σωματικής υγείας και απομακρύνει τις σοβαρές ασθένειες. Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι καλό είναι να ασχολούνται με κάποιο χόμπι σαν υποκατάστατο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...