Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η νέα γρίπη στη ζωή μας

Πλέον ο ιός H1N1 της νέας γρίπης έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Κρούσματα υπάρχουν πάρα πολλά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Στην Ουκρανία μάλιστα, επίκειται και ο αγώνας της εθνικής μας εκεί, έχουν σημειωθεί και αρκετοί θάνατοι. Ο κόσμος κυκλοφορεί δημόσια φορώντας χειρουργικές μάσκες για να μην κολλήσει τον ιό.


Σιγά σιγά, καθώς μπαίνει και για τα καλά ο χειμώνας αυξάνεται η ανησυχία και ο φόβος του κόσμου. Πως να μην γίνει αυτό να μου πεις, αφού βλέπει πως τα κρούσματα αυξάνονται. Μάλιστα σήμερα (Δευτέρα 16/11) απεβίωσε νεαρή κοπέλα 19 ετών (δυστυχώς) από την Φλώρινα η οποία νοσούσε από τον ιό. Από ό,τι έχει μαθευτεί παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα.

Μέχρι τώρα δηλαδή δεν έχει παρουσιαστεί κάποιος θάνατος (τουλάχιστον στην Ελλάδα) κάποιου υγιούς ανθρώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός προκαλεί πνευμονίες, οι οποίες φυσικά χρίζουν προσοχής και αντιμετώπισης. Όσοι έχουν κάποια ήδη υπάρχοντα προβλήματα υγείας πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο καθώς ο οργανισμός τους είναι εξασθενημένος. Πάνω απ'όλα χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή (το πλύσιμο των χεριών απαραίτητο). Η περίοδος είναι τέτοια, όπου λογικό είναι τα κρούσματα να αυξηθούν.



Και μέσα σ'όλα αυτά έχουμε και το εμβόλιο... Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκίνησε από σήμερα και πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Η χρησιμότητα και η ασφάλεια όμως του εμβολίου διχάζει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και όλους εμάς τους πολίτες. Σε πολλές ευρωπαίκές χώρες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αρνούνται να εμβολιαστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει γίνει απαγόρευση ακόμα και της διάθεσης του εμβολίου.

Στην Ελλάδα ο Στράτος Πλωμαρίτης - λοιμωξιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής πανδημίας της γρίπης στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης παραιτήθηκε από την θέση του εκφράζοντας την αντίθεσή του για το εμβόλιο λέγοντας μάλιστα «Η νέα γρίπη είναι πιο φιλική, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Είναι ανήθικο και αντιδεολογικό να συμμετάσχω σε επιτροπή επιτροπή που στόχο έχει να πείσει για τον εμβολιασμό. Εγώ δεν είδα κανένα επιχείρημα για να εμβολιαστώ. Τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη νέα γρίπη είναι τρομερά».
Οπότε έρχεται το ερώτημα... να εμβολιαστώ ή όχι;

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ορισμένους απατεώνες που προσπαθούν να πουλήσουν ψεύτικα φάρμακα κατά της γρίπης από το διαδίκτυο. Για τα σωστά φάρμακα απευθυνόμαστε μόνο στους γιατρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...