Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Προτείνουμε.. Ταινίες


Σήμερα παρουσιάζουμε τέσσερις ενδιαφέρουσες ταινίες (η καθεμιά με τον τρόπο της), όπου αξίζουν την προσοχή σας. Αυτές είναι οι "The Invention of Lying", "500 days of Summer", "Up in the air", "District 9".



The Invention of Lying

Εδώ έχουμε μια ταινία με ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο σενάριο. Ο κόσμος είναι ακριβώς όπως τον ξέρουμε... ο ήλιος ανατέλλει το πρωί, οι άνθρωποι πηγαίνουν στην δουλειά τους, κάνουν σχέσεις. Η μόνη διαφορά είναι οτι κανένας δεν μπορεί να πει ψέματα. Όλοι λένε αυτό ακριβώς που σκέφτονται. Αυτό μέχρι την στιγμή που ο ήρωας της ιστορίας μας ο Mark (Ricky Gervais - ο οποίος είναι ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας) ανακαλύπτει το ψέμα. Πλέον είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που μπορεί και ψεύδεται.

Παρακολουθούμε λοιπόν την ιστορία του Mark, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει την ζωή του αλλά και να κερδίσει το κορίτσι που αγαπάει, την Anna (Jennifer Garner). Στο πρώτο μισό της ταινίας βλέπουμε μια αισθηματική κωμωδία με έξυπνες και ευφάνταστες ατάκες από τον ήρωά μας και όχι μόνο. Στην συνέχεια όμως το σενάριο αλλάζει πλεύση διατηρώντας παράλληλα το κωμικό της στοιχείο, και θίγει θέματα που μας χαρακτηρίζουν ως ανθρώπους - όπως την πίστη μας στον Θεό, την μοίρα και γενικώς την αίσθηση μιας ανώτερης δύναμης.

Ο βαθμός της ταινίας στο IMDB είναι 6,6 κάτι που προσωπικά πιστεύω ότι την αδικεί.





500 days of Summer

Άλλη μια αισθηματική κομεντί. Τι διαφοροποιεί αυτήν την ταινία από τις υπόλοιπες τους είδους της; Το γεγονός ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μέχρι τώρα όλες οι αισθηματικές κωμωδίες μας έχουν συνηθίσει στην κλασσική πλέον ιστορία "αγόρι ερωτεύεται κορίτσι, κορίτσι ερωτεύεται αγόρι". Εδώ οι σεναριογράφοι κάνουν μια στροφή στο "αγόρι ερωτεύεται κορίτσι, το κορίτσι όμως όχι..".

Παρακολουθούμε λοιπόν τον Tom (Joseph Gordon-Levitt) ο οποίος ερωτεύεται την Summer (Zooey Deschanel) και καταφέρνει να γίνουν ζευγάρι. Όπως όμως σε αρκετά ζευγάρια, μετά από λίγο έρχεται ο χωρισμός.. Το story από μόνο του αξίζει να ασχοληθείς με την ταινία και σε συνδυασμό με την αρκετά καλή σκηνοθεσία του Marc Webb, απλώς κολλάς..

Ο βαθμός της ταινίας στο IMDB είναι 8,1 και το αξίζει με το παραπάνω.





Up in the air

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες σε λίγο καιρό. Ο κύριος χαρακτήρας της ιστορίας είναι ο Ryan (George Clooney) του οποίου η δουλειά είναι να απολύει κοσμο. Πηγαίνει σε όποια εταιρεία/επιχείρηση τον έχει ανάγκη και αναλαμβάνει να απολύσει τους εργαζόμενους επειδή τα αφεντικά τους φοβούνται να το κάνουν οι ίδιοι. Ως αποτέλεσμα αυτού ο Ryan είναι συνέχεια στον δρόμο, ή μάλλον... στον αέρα καθώς για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιεί αεροπλάνα.

Κάπου εκεί γνωρίζει την Alex (Vera Farmiga) μια γυναίκα που ταξιδεύει εξίσου συχνά όπως αυτός. Εδώ όμως αρχίζουν και τα βάσανα γι'αυτόν καθώς σιγά σιγά την ερωτεύεται και αρχίζει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Πρόκειται λοιπόν για (ακόμα) μια ανάλαφρη ταινία με θέμα τη ζωή μέσα από μια διαφορετική ματιά, ενός ανθρώπου που δεν θέλει να τον κρατάει τίποτα στο έδαφος.

Ο βαθμός της ταινίας στο IMDB είναι 8.





District 9

Ξεφεύγουμε σε θεματολογία από τις προηγούμενες ταινίες και πάμε σε κάτι το τελείως διαφορετικό. Στο σενάριο της ταινίας μας επισκέπτονται οι εξωγήινοι και ένα πρόβλημα στο σκάφος τους, τους αναγκάζει να παραμείνουν στην γη. Τότε, η ανθρωπότητα διαμορφώνει έναν χώρο αποκλειστικά γι'αυτούς (γκέτο) για να ζούνε, όντας παράλληλα υποχρεωμένοι να υπακούνε σε διάφορους κανόνες. Κάπου εκεί βλέπουμε τα πράγματα από την σκοπιά του Wikus (Sharlto Copley), όπου κατα λάθος εκτίθεται στην βιοτεχνολογία τους.

Η ιδέα είναι αρκετά πρωτότυπη καθώς προσπαθεί να δείξει τους εξωγήινους σαν όντα με συναισθηματική νοημοσύνη, καθηλωμένα σε ένα μέρος όπου δεν θέλουν να βρίσκονται και κανείς δεν τους θέλει. Άνετα μπορεί να να παρομοιαστεί με λαούς και καταστάσεις στον σημερινό μας κόσμο. Η σκηνοθεσία του Neill Blomkamp, η φωτογραφία και τα εφέ της ταινίας είναι πραγματικά υπέροχα.

Προσωπικά, σε ορισμένα σημεία του σεναρίου και ειδικά σε κάποιους διαλόγους, βρήκα να μειονεκτεί η ταινία. Αντίθετες απόψεις όμως βρήκαν την βρήκαν πολύ καλή και γι'αυτό μπαίνει στις προτεινόμενες.

Ο βαθμός της ταινίας στο IMDB είναι 8,3.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...