Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Έκρηξη supernova απειλεί την γη με αφανισμό

Αστρονόμοι, ύστερα από μία νέα έρευνα που πραγματοποίησαν σε συγκεκριμένα σημεία του διαστήματος, διαπίστωσαν ότι ένα άστρο που φέρει το όνομα «Pyxidis Τa» απέχει από τη Γη περίπου 3,260 έτη φωτός. Αυτό όμως που πραγματικά ανησύχησε τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble διέκριναν ότι είναι έτοιμο να αυτοκαταστραφεί με έκρηξη supernova, δηλαδή μια έκρηξη ισοδύναμη με δισεκατομμύρια μεγατόνους «TNT».






Το ωστικό κύμα που θα δημιουργηθεί από την θερμοπυρηνική έκρηξη του αστεριού θα μπορούσε να κατασρέψει τελείως την στοιβάδα του όζοντος που περιβάλει την επιφάνεια της Γης και μας προστατεύει από τις θανατηφόρες ακτινοβολίες του διαστήματος και διατηρεί τη ζωή στην πάνω στη Γη.

Οι Αστρονόμοι δήλωσαν ότι ο διεθνής δορυφόρος «Ultraviolet» παρείχε σημαντικά στοιχεία που έδειξαν ότι το αστέρι αποτελείται με τη σειρά του από δύο αστέρια εκ των οποίων το ένα είναι τύπου λευκού νάνου και απορροφά συνέχεια αέρια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μάζα του. Όταν η μάζα του αυξηθεί έως ένα συγκεκριμένο σημείο τότε αναμένεται να εκραγεί και να χωριστεί σε δύο κομμάτια με τόσο έντονο φως ώστε να είναι ορατό σε όλο το σύμπαν.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι το τηλεσκόπιο Hubble παρακολουθεί συνεχώς το αστέρι που είναι έτοιμο για την μεγάλη έκρηξη «supernova». Μέσω του τηλεσκοπίου επιστήμονες έχουν παρακολουθήσει έως τώρα μικρές εκρήξεις «nova» που συμβαίνουν κάθε περίπου 20 χρόνια, ενώ η τελευταία που σημειώθηκε ήταν το 1967 σημειώνοντας μεγάλη καθυστέρηση, στοιχείο που προβληματίζει έντονα τους αστρονόμους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...