Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Ελεύθερη πτώση από το διάστημα


Από το... διάστημα σχεδιάζει να πέσει ένας παράτολμος (το λιγότερο) «ουρανοδύτης» επιτυγχάνοντας μια ελεύθερη πτώση ύψους 38 χιλιομέτρων!


Ο Αυστραλός Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ αναμένεται να πέσει από τα 125.000 πόδια (ητοι 38 χλμ), σε μια πτώση που θα βιώσει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, την ταχύτητα του ήχου.

Το εγχειρημα του θα καταγράψει το BBC, που θα το προβάλει αργότερα φέτος, ενώ αρωγούς έχει μηχανικούς της ΝΑΣΑ και της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Τα stunt του Αυστραλού έχουν κόψει κυριολεκτικά την ανάσα, καθώς έχει ξανά επιχειρήσει ελεύθερη πτώση από τους Πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ της αΜαλαισίας.

Αλλά αυτή τη φορά τα 38 χλμ φαντάζουν ακατόρθωτα. Ο ίδιος θα ταξιδέψει στο «διάστημα» μέσα σε έναν ειδικά κατασκευασμένο θάλαμο διαστημικού αεροσκάφους, που θα κρέμεται από ένα μπαλόνι από ήλιο.

Η πτώση αναμένεται να διαρκέσει για περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ θα φοράει ένα ειδικό κοστούμι πίεσης που θα προστατέψει το σώμα του από το ψύχος και το λεπτό στρώμα οξυγόνου.

Οι επιστήμονες αναμένουν με ενδιαφέρον το εγχείρημα του, καθώς αναμένονται να δοθούν απαντήσεις σχετικά με το πόσο μπορεί να αντέξει ένας αστροναύτης σε μια παρόμοια περίπτωση. Και αυτό γιατί η ταχύτητα που θα αναπτύξει κατά την πτώση θα ξεπεράσει τα 690 χλμ/ώρα μέσα 35 δευτερόλεπτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...