Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πώς ο θόρυβος επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης


O θόρυβος στο σπίτι, στη δουλειά ή στο σχολείο, ακόμη και όταν είναι χαμηλός ή ανεπαίσθητος, μπορεί να διαταράξει την ικανότητα συγκέντρωσής μας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.



Σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος που προκύπτει από το θόρυβο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που βοηθάει στην αποκατάσταση της ομοιόστασης του σώματος μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία.

Σύμφωνα με τον Mark Andrews, καθηγητή φυσιολογίας στο Lake Erie College της Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Seton Hill στο Greensburg, η περίσσεια της κορτιζόλης παρεμποδίζει τη λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό, που συνδέεται με λειτουργίες όπως η σκέψη, ο σχεδιασμός και ο έλεγχος των παρορμήσεων.

Αλλαγές σε αυτή την περιοχή, ως εκ τούτου, μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα ενός ατόμου να σκεφτεί καθαρά και να συγκρατήσει στο μυαλό του πληροφορίες.

Αν και δεν είναι οριστική, πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι το στρες που προκαλείται από το θόρυβο μπορεί να μειώσει τη διαθεσιμότητα της ντοπαμίνης στον προμετωπιαίο φλοιό, όπου η ορμόνη ελέγχει τη ροή των πληροφοριών από άλλα μέρη του σώματος.

Το άγχος που απορρέει από το θόρυβο συνακόλουθα μπορεί να μειώσει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλοιώνοντας την ικανότητα μάθησης και μνήμης.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο θόρυβος του περιβάλλοντος επηρεάζει τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να επιδεινώσει παθήσεις που συνδέονται με τα επίπεδα στρες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η στεφανιαία νόσος, το πεπτικό έλκος και οι ημικρανίες.

Όσο για το αν η συνεχής έκθεση σε θόρυβο μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό κι επομένως να μην επιφέρει πλέον αρνητικά αποτελέσματα, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα η κατάσταση επιδεινώνεται, επισημαίνουν οι ειδικοί. Όσο μεγαλύτερη και συχνότερη η έκθεση σε εξωτερικούς θορύβους τόσο πιο επιζήμιες οι συνέπειες για την υγεία μας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...