Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η Μόνα Λίζα αυτοπροσωπογραφία του Ντα Βίντσι;


Ιταλοί επιστήμονες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκταφή των λειψάνων του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, προσδοκώντας να βρουν εάν τελικά το πιο διάσημο έργο του ζωγράφου, η Μόνα Λίζα, είναι μία συγκεκαλυμμένη αυτοπροσωπογραφία του.





«Εάν καταφέρουμε να βρούμε το κρανίο του, θα μπορέσουμε να αναδομήσουμε το πρόσωπο του Ντα Βίντσι και να το συγκρίνουμε με αυτό της Μόνα Λίζα,» ισχυρίζεται ο ανθρωπολόγος Giorgio Gruppioni, που συμμετέχει στην ομάδα της Εθνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ιταλίας, μία κορυφαία οργάνωση επιστημόνων και ιστορικών τέχνης, που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.

Ο Ντα Βίντσι, που πέθανε το 1519, σε ηλικία 67 ετών, ενταφιάστηκε αρχικά στο Κάστρο Αμπουάζ, στην κοιλάδα του Λίγηρα, στη Γαλλία, το οποίο όμως καταστράφηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το 1789. Υπάρχει η υποψία πως τα οστά του Ντα Βίντσι μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ουμβέρτου, το 1874. Μία επιγραφή πάνω από τον τάφο αναγράφει πως τα λείψανα «εικάζεται» πως είναι του Ντα Βίντσι.

Μέχρι στιγμής, επικρατεί η άποψη πως η γυναίκα που απεικονίζεται στον πίνακα είναι η Λίζα ντελ Τζοκόντο, σύζυγος ενός εύπορου εμπόρου μεταξιού από τη Φλωρεντία, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πραγματική ταυτότητα του απεικονιζόμενου προσώπου. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι εικάζουν ότι στον καμβά απεικονίζεται η μητέρα του Ντα Βίντσι.

Προσφάτως, η καλλιτέχνης Λίλιαν Σβαρτς χρησιμοποίησε ηλεκτρονικά προγράμματα για να τονίσει τη φαινομενική ομοιότητα των χαρακτηριστικών της Μόνα Λίζα και των πραγματικών αυτοπροσωπογραφιών του Ντα Βίντσι. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν πως η φημολογούμενη ομοφυλοφιλία του Ντα Βίντσι και η αγάπη του για τα αινίγματα, τον ενέπνευσαν να ζωγραφίσει τον εαυτό του ως γυναίκα.

Εάν καταφέρουν να πάρουν άδεια για την εκταφή των λειψάνων, οι Ιταλοί επιστήμονες σκοπεύουν να βρουν και αν τα οστά στο παρεκκλήσι του Αγίου Ουμβέρτου ανήκουν πράγματι στον Ντα Βίντσι, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χρονολόγησης του άνθρακα και συγκρίνοντας τα δείγματα DNA από τα οστά και τα δόντια με αυτά των αρσενικών απογόνων του, που είναι ενταφιασμένοι στην Μπολόνια.

Οι εξετάσεις των οστών αναμένεται να ρίξουν φως και στα αίτια θανάτου του Ντα Βίντσι, τα οποία είναι ακόμα άγνωστα.

Οι Ιταλοί ερευνητές προς το παρόν προσπαθούν να πάρουν άδεια από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και τους ιδιοκτήτες του Κάστρου για να πραγματοποιήσουν την εκταφή, και παρά τις αντιδράσεις πολλών, οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα τα καταφέρουν τελικά και θα μπορέσουν να αρχίσουν τις έρευνές τους μέσα στο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...