Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Συγγενείς και φίλοι οι καλύτεροι καταδότες στο ΣΔΟΕ

“Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς”, λέει μία σοφή ελληνική ρήση, που φαίνεται ότι βρίσκει απόλυτα αντίκρυσμα στην περίπτωση 17.948 φορολογούμενων, εις βάρος των οποίων έγιναν καταγγελίες για φοροδιαφυγή από συγγενείς, φίλους και γείτονες.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (20/10), ο ειδικός Γραμματέας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, Ι. Καπελέρης, βεβαίωσε ότι “όλες οι καταγγελίες, επώνυμες ή μη, εξετάζονται προσεκτικά”.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ορισμένες από αυτές συνοδεύονται από έγγραφα στοιχεία, όπως από αριθμούς συμβολαίων, αριθμούς πινακίδων πολυτελών αυτοκινήτων κτλ., που άφησαν έκπληκτους τους ελεγκτές.

20% των καταγγελιών αυτών έχει βάση, σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις καταγγελιών που γίνονται από αντεκδίκηση, από φθόνο ή για επίλυση οικογενειακών διαφορών, αλλά οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένες να τις εξετάσουν όλες, δίνοντας προτεραιότητα στις επώνυμες καταγγελίες.

'Ενας μεγάλος αριθμός καταγγελιών για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό που γίνονται από πολίτες προέρχεται, όπως αποκαλύπτεται, από συγγενείς είτε για κληρονομικά ζητήματα είτε για το μοίρασμα της οικογενειακής περιουσίας είτε ακόμη από φθόνο.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό”, βεβαιώνουν οι ελεγκτές και αποκαλύπτουν μια καταγγελία που τους έγινε μόλις την Τρίτη (19/10) από συγγενή εναντίον συγγενούς. Αφού περιγράφει εγγράφως τη φοροδιαφυγή που φέρεται ότι έκανε ο συγγενής του σημειώνει στο τέλος της καταγγελίας του:

“Αν δεν επιληφθείτε της υποθέσεως και αν δεν διενεργήσετε αμέσως έλεγχο, τότε θα το πληροφορηθώ από το συγγενικό μου περιβάλλον”!

Από τις πλέον ιδιόμορφες καταγγελίες που έγιναν (μόλις την περασμένη εβδομάδα), σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήταν ενός επιχειρηματία ο οποίος κατήγγειλε την ίδια του την... εταιρεία.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απουσίαζε στο εξωτερικό και ζήτησε από το ΣΔΟΕ να διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στην εταιρεία του για να ελεγχούν οι πράξεις (ή οι παραλείψεις) αυτών που άφησε πίσω του να τον αντικαταστήσουν.

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή ή για παράνομο πλουτισμό γίνονται επίσης από συνεταίρους σε μια επιχείρηση. Ο ένας συνεταίρος καταγγέλλει τον άλλον συνέταιρο. Με μία μόνο διαφορά: οι καταγγελίες γίνονται αφού οι δύο συνεταίροι φτάσουν στο απροχώρητο της συνεργασίας τους.

Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει επίσης από ασθενείς προς τους γιατρούς. Οι καταγγελίες αυτές ωστόσο δεν περιορίζονται μόνο στο ότι ο γιατρός τούς ζήτησε “φακελάκι”, αλλά επεκτείνονται και στην οικονομική κατάσταση του γιατρού, ζητώντας να ελεγχθούν από το ΣΔΟΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...