Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Από καταζητούμενος... βουλευτής!

Ένας Μεξικανός βουλευτής, καταζητούμενος για τους δεσμούς που φέρεται να διατηρεί με ένα καρτέλ εμπόρων ναρκωτικών, ξεγέλασε την Πέμπτη την αστυνομία και κατάφερε να μπει στο κοινοβούλιο και να ορκιστεί, αποκτώντας έτσι βουλευτική ασυλία, ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών.


Ο Χούλιο Σέζαρ Γκοντόι του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) κρυβόταν επί τρεις μήνες, επειδή είχε κατηγορηθεί για δεσμούς με το καρτέλ «Λα Φαμίλια» (Οικογένεια) όταν εξελέγη βουλευτής, τον Ιούλιο του 2009, στην πολιτεία Μιτσοακάν, όπου ο αδελφός του Λεονέλ είναι κυβερνήτης.

Η περιοχή του Μιτσοακάν είναι το προπύργιο της «Λα Φαμίλια», μιας συμμορίας που θεωρείται ως ο βασικός παραγωγός των συνθετικών ναρκωτικών στο Μεξικό. Λόγω της δικαστικής δίωξης δεν μπόρεσε να ορκιστεί, όταν συγκροτήθηκε σε σώμα η Βουλή, όμως στη συνέχεια το Εκλογοδικείο επικύρωσε την εκλογή του.

Εδώ και πολλές ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα προσπαθούσε να καταλάβει την έδρα του στο κοινοβούλιο. Την Πέμπτη, αιφνιδιαστικά, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης να ορκίζεται βουλευτής, αφού είχε καταφέρει να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που είχαν κυκλώσει το κτήριο για να τον εμποδίσουν. Ο Γκοντόι, που πλέον έχει βουλευτική ασυλία για τα επόμενα τρία χρόνια, διακήρυξε την αθωότητά του στους δημοσιογράφους. Η δίωξη σε βάρος του είναι «ένα όργανο που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να επιτεθεί στο κόμμα και να σφετεριστεί την Πολιτεία του Μιτσοακάν», υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...