Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθούμε σε πιθανή βλάβη του αεροπλάνου.

Αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στατιστικώς το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς, υπάρχουν ακόμα πολλοί επιβάτες που...





τρέμουν στην ιδέα ενός αεροπορικού ταξιδιού. Μάλιστα, η κοινή λογική λέει ότι αν ένα αεροπλάνο υποστεί βλάβη στο αέρα και τελικά προκληθεί πτώση αργότερα, τότε ο θάνατος των επιβατών θεωρείται σχεδόν βέβαιος. Οι μελέτες των τελευταίων χρόνων όμως έρχονται να καταρρίψουν συντριπτικά αυτό το μύθο.

Στην πραγματικότητα.... από το 1983 μέχρι το 2000 έπεσαν 568 αεροπλάνα που εκτελούσαν πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τους 53.487 επιβαίνοντες, οι 51.207 διασώθηκαν. Δηλαδή, πάνω από το 90%. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι αν τα 90 πρώτα δευτερόλεπτα που θα ανακοινωθεί η βλάβη στο κοινό, επικρατήσει η ψυχραιμία, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να βγουν σώοι όλοι οι επιβάτες.


Το κακό είναι όταν επικρατεί πανικός και οι επιβάτες ουρλιάζουν, δεν φοράνε τις μάσκες που έχουν πέσει, άλλοι προσεύχονται, άλλοι προσπαθούν να αφήσουν το αεροσκάφος αλλα να πάρουν και τα προσωπικά τους αντικείμενα μαζί. Ενώ πολλοί δεν έχουν προσέξει τις οδηγίες που έχουν δώσει οι αεροσυνοδοί πριν την πτήση και δεν γνωρίζουν καθόλου τι πρέπει να κάνουν.

Οι αεροπορικές εταιρείες συστήνουν ένα πράγμα κυρίως: ψυχραιμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...