Ισχυρό πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η πορεία της ανεργίας, που αναμένεται να οδηγηθεί σε ανησυχητικά υψηλότερο ποσοστό από το 12% του Μαΐου, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου και με την επαπειλούμενη λήξη της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό προβληματισμό προκαλεί το μέλλον του επιδόματος ανεργίας. Τον Ιούλιο οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανήλθαν σε 184.709 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 7.266 άτομα από τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.
Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Οργανισμού ανήλθαν σε 569.742, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση, που αποδίδεται στη θερινή τουριστική περίοδο. Παράλληλα, από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ενίσχυση του τουρισμού, από τις επιδοτήσεις εισφορών για συνολικά 140.000 θέσεις, έχουν καλυφθεί οι 60.000.
Εν τω μεταξύ, στο "κόκκινο" βρίσκεται εδώ και καιρό το εμπόριο. Το πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, με λουκέτο απειλούνται 175.000 μικρές επιχειρήσεις ήτοι μία στις πέντε - μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ 120.000 εργαζόμενοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους.
Η ΓΣΕΕ ζητά επιμήκυνση του επιδόματος ανεργίας κατά έξι μήνες. Ωστόσο, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας έχει πέσει το - πιθανότερο - σενάριο μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης της εργασίας» - όπως άλλωστε προβλέπει το Μνημόνιο - που μάλιστα αναμένεται να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος περισσότερες πληροφορίες, αναφερόμενος προ ημερών στο ζήτημα των επιδομάτων ανεργίας, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καθένα θέμα αναπροσαρμογής τους, μα κανένα, ούτε μνημονιακό, ούτε πολιτικό δικό μας, ούτε από πρόταση του ΟΑΕΔ για εξοικονόμηση, ούτε από κανέναν δεν υφίσταται τέτοιο θέμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε μας...