Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010

Πότε θα κλείσετε τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια!

Όσοι επιλέγουν το αεροπλάνο για τη μετάβασή τους σε κάποιον εγχώριο ή εκτός συνόρων προορισμό, πάντοτε επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να κατορθώσουν να βρουν τα πιο οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια μέσω διαδικτύου.


Αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς με έναν μαθηματικό τύπο, υπάρχει μία μόνο συγκεκριμένη ημερομηνία που θα βρούμε τα πιο οικονομικά εισιτήρια για τον προορισμό που επιλέξαμε!


Δύο οικονομολόγοι, μετά από ενδελεχή έρευνα, διατείνονται πως κατέληξαν σε ένα μαθηματικό τύπο που θα μας λύσει τα χέρια. Η εξίσωση Π εις την Α =gUG + min (k- g, (1-g)(1- r)), σύμφωνα με τον Ιάπωνα Μακότο Ουατανάμπε και το Γερμανό Μαρκ Μίλερ, αποδεικνύει πως η καλύτερη στιγμή για να κλείσουμε, μέσω διαδικτύου, ένα φθηνό αεροπορικό εισιτήριο είναι οκτώ εβδομάδες πριν από το ταξίδι μας. Ούτε ημέρα νωρίτερα ή αργότερα...

Στη σύνθετη αυτή εξίσωση, όπου Α είναι το κέρδος για τον ταξιδιώτη, ενώ τα υπόλοιπα μαθηματικά σύμβολα είναι αρκετά περίπλοκα ώστε να επεξηγηθούν. Ωστόσο, η συλλογιστική των δύο ερευνητών φαίνεται απλούστατη.

«Αν κλείσετε τα αεροπορικά εισιτήρια πολύ κοντά στην ημέρα της αναχώρησης, είναι βέβαιο ότι θα τα πληρώσετε ακριβά, αφού η τιμή τους εκτοξεύεται τις τελευταίες ημέρες πριν από ένα ταξίδι. Αν πάλι κάνετε την κράτηση πολύ νωρίς, τότε διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες ενδέχεται να αλλάξουν τα σχέδιά σας και να βρεθείτε οικονομικώς επιβαρημένοι με ένα ταξίδι που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσετε όπως το σχεδιάζατε», επισημαίνουν οι δύο οικονομολόγοι σε άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της οικονομικής επιθεώρησης «Εconomic Journal».

Οι τιμές των εισιτηρίων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, πέφτουν κατακόρυφα το απόγευμα, σε σχέση με τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. «Οι αεροπορικές εταιρείες θεωρούν συνήθως ότι οι πιο τακτικοί και εύποροι πελάτες τους θα κάνουν την κράτηση τις πρωινές ώρες, από το γραφείο ή τον χώρο της εργασίας τους», επισήμανε ο δρ Ουατανάμπε, προσθέτοντας ότι «οι πιο νέοι σε ηλικία και λιγότεροι τακτικοί πελάτες μιας αεροπορικής εταιρείας συνηθίζουν να κλείνουν τα εισιτήριά τους το απόγευμα, από το σπίτι τους, με την ησυχία τους», σημειώνουν.

Βέβαια, οι δύο οικονομολόγοι δεν έμειναν μόνο στην αγορά αεροπορικών εισιτηρίων αλλά πραγματοποίησαν παρόμοια έρευνα και για την αγορά θεατρικών εισιτηρίων μέσω Διαδικτύου. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αντίθεση με τα αεροπορικά, τα εισιτήρια για μια παράσταση στα πιο γνωστά θέατρα του Λονδίνου κοστίζουν πολύ φθηνότερα αν τα κλείσει κανείς λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα.

«Υπάρχουν εμπειρικές αποδείξεις που μας επιτρέπουν να είμαστε βέβαιοι ότι την ημέρα μιας θεατρικής πρεμιέραςτα εισιτήρια πωλούνται με μεγάλη έκπτωση, τακτική που είναι κοινός τόπος σε πολλές επιχειρήσεις θεαμάτων» καταλήγουν στο άρθρο τους οι δύο επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...