Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Παπαντωνίου: "Η χρεοκοπία έρχεται"

Τις τελευταίες ημέρες και ιδίως στο εξωτερικό οι λέξεις Ελλάδα και χρεοκοπία τείνουν να γίνου συνώνυμες. Για τον πρώην υπουργό οικονομικών των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιάννο Παπαντωνίου, η χρεοκοπία πλησιάζει, λόγω των πολιτικών χειρισμών και την έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων.


«Όσο καθυστερούμε, ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα πλησιάζει όλο και περισσότερο», προειδοποίησε ο κ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του την Τρίτη (05/04), στον ρ/σ ΒΗΜΑ FM, ωστόσο όπως είπε, «μπορούμε να γυρίσουμε το παιχνίδι και να κερδίσουμε τη μάχη, αρκεί να πάρουμε τα σωστά μέτρα».

«Εκεί που υστερεί η οικονομική μας πολιτική και αυτό προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές, είναι ότι δεν δείχνει η ελληνική οικονομία καμία τάση για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξουν οι πόροι για να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό φοβούνται οι ξένοι και γι' αυτό κρατούν τα spreads σε τόσο υψηλά επίπεδα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός για να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται «επείγουσα πολιτική» σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τόσο για τις ιδιωτικές όσο και για τις δημόσιες επενδύσεις. «Αυτό είναι το κλειδί για να πετύχουμε και όσο αργούμε, προφανώς χάνεται πολύτιμος χρόνος», υποστήριξε.

Ο κ. Παπαντωνίου για την αποφυγή της χρεοκοπίας προτείνει την γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης με διαδικασίες fast track και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων παρά την ύφεση. Για το τελευταίο μάλιστα πρότεινε να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. να αναστείλει την εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση των κοινοτικών έργων.

«Τέτοιες κινήσεις χρειάζονται για να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης που συντηρεί τα ελλείμματα και αυξάνει το φόβο των διεθνών αγορών ότι η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει το χρέος της», κατέληξε ο πρώην υπουργός.Σκάνδαλο τα υποβρύχια

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας , εξέφρασετην εκτίμηση ότι η υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων αποτελεί «μεγάλο σκάνδαλο», που πρέπει να ελεγχθεί σε βάθος.

«Πολλοί προσπάθησαν να με συνδέσουν με δύσοσμες υποθέσεις, αλλά όλες κατέρρευσαν» τόνισε και πρόσθεσε: «Η υπόθεση είναι από το 1998. Εγώ έγινα υπουργός το 2002. Μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο κ. Μεϊμαράκης και τώρα ο κ. Βενιζέλος. Προφανώς σε όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξετελείτο αυτό το φαγοπότι», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...