Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ταινίες: Sucker Punch

Η νέα ταινία του Zack Snyder ακούει στο όνομα Sucker Punch. Μην περιμένετε να δείτε μια κλασσική ταινία δράσης. Το σενάριό της θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε "τρελό". Περιέχει στοιχεία από ταινία του Α'Παγκοσμίου, ρομπότ, orks της Μέσης Γης, δράκους, Zeppelin, βομβαρδιστικά του Β' Παγκοσμίου, σπαθιά σαμουράι και σύγχρονα οπλοπολυβόλα.


Ο Zack Snyder λοιπόν στην πρώτη του σεναριακή απόπειρα, θέλησε να συνδυάσει σε μια και μόνο ταινία τα καλύτερα κομμάτια από σχεδόν όλα τα υπόλοιπα είδη ταινιών δράσης που υπάρχουν. Το σενάριο σίγουρα δεν λέει και πολλά. Μάλιστα εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το εμπνεύστηκε από κάποιο 10χρονο παιδί.



Τι γίνεται λοιπόν στην ταινία; Η ιστορία ξεκινάει με την Baby Doll. Η μητέρα της πεθαίνει και μένει μόνη με την μικρή αδερφή της και τον κακό πατριό της. Ένα βράδυ θέλοντας να την σώσει από ενδεχόμενη κακοποίηση, παίρνει ένα όπλο και πυροβολεί τραυματίζοντας τον πατριό της. Η αδερφή της πεθαίνει. Έτσι ο πατριός της αποφασίζει να την στείλει σε ένα ψυχιατρείο, δωροδοκώντας τον υπεύθυνο γιατρό για να την οδηγήσουν σε λοβοτομή.


Εκεί λοιπόν αρχίζει και φαντάζεται πως ζει σε ένα καμπαρέ μαζί με τις υπόλοιπες κοπέλες. Στόχος τους η ελευθερία. Για να δραπετεύσουν καταστρώνουν ένα σχέδιο όπου και χρειάζονται κάποια αντικείμενα. Για να τα πάρουν η Baby Doll χορεύει αποσπώντας την προσοχή όλων. Το θέμα είναι ότι για να χορέψει, φαντάζεται πως βρίσκεται σε αποστολές με τις φίλες της και εδώ έρχονται όλες οι σκηνές δράσης. Όνειρο μέσα στο όνειρο λοιπόν.


Μπορεί να φαίνεται λίγο δυσνόητο, αλλά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας βάλει μέσα στο κλίμα πάρα πολύ γρήγορα και μάλιστα χωρίς να κουράσει καθόλου με ανούσεις σκηνές. Όσο χρόνο κρατάει το Sweet Dreams (το ίδιο τραγούδι έπαζε και στο Gamer), τόσο χρειάζεται για να μπούμε στο νόημα και εκεί η ταινία ακολουθεί την κύρια πλοκή της.



Αναμφισβήτητα ένα από τα ατού της ταινίας είναι οι πρωταγωνίστριές της. Νέες ανερχόμενες ηθοποιοί, όλες γύρω στα 22 ντυμένες με σορτσάκια και σχολικές κοντές φούστες τραβάνε τα βλέμματα. Οι σκηνές δράσης είναι ό,τι θα περιμένες να δει κανείς από μία ταινία του Hollywood, κομμένες και ραμμένες στο στυλ του Snyder. Η τεχνική του slow motion χρησιμοποιείται κατά κόρον και σε συνδυασμό με την άψογη φωτογραφία της ταινίας, το αποτέλεσμα είναι αν μη τι άλλο καθηλωτικό.









Σε πολλούς από εσάς οι σκηνές δράσης θα σας θυμίσουν video games (όπου προσαθείτε να σκοτώσετε τα bosses) αλλά και πολλές άλλες ταινίες. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ξέρουμε εξ'αρχής ότι αυτά που βλέπουμε υπάρχουν στην φαντασία μας 20χρονης κοπέλας, οπότε τίποτα δεν είναι υπερβολικό. Η φαντασία άλλωστε δεν γνωρίζει όρια.















Εν κατακλείδι, δεν είναι μια ταινία για να φιλοσοφήσεις και να βρεις νοήματα και υπαρξιακές σκέψεις. Είναι μια ταινία καθαρά για διασκέδαση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...