Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Βέτο Τουρκίας στο ΝΑΤΟ - Φόβος για πόλεμο διαρκείας στη Λιβύη

Διπλωματικό θρίλερ στη σύσκεψη του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, καθώς η Τουρκία έθεσε βέτο στον βομβαρδισμό της χώρας. Από την άλλη, οι ένοπλες δυνάμεις του Κανταφικού στρατού στην Μισράτα άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους, όπως ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Βέτο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ για την εισβολή

Έντονο διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μετά το βέτο που άσκησε η Τουρκία στην εισβολή του ΝΑΤΟ στην Λιβύη.

Η γειτονική χώρα απορρίπτει τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και καλεί τις χώρες μέλη της Συμμαχίας να εξετάσουν άλλες μεθόδους που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να εκδιωχθεί ο Μουαμάρ Καντάφι.

Η Άγκυρα καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός από τη Δύση, λέγοντας πως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θάνατοι των αμάχων.Νεκρός ο γιος του Καντάφι

Νεκρός είναι τελικά ο Χαμίς Καντάφι, όπως επιβεβαιώνουν πηγές στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Manara,ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία.

Αν και αρχικά η κυβέρνηση της Λιβύης είχε διαψεύσει την πληροφορία, εν τούτοις πηγές αξιωματούχων αναφέρουν πως ο γιος του Καντάφι τελικά υπέκυψε στα τραύματα του.

Στο πεδίο της μάχης, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Καντάφι πυροβόλησαν σε πλήθος αμάχων στο κέντρο της πόλης Μισράτα της Δευτέρα (21/3), σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα από αυτούς.

Σύμφωνα με τηλεφωνική συνομιλία δημοσιογράφου του Reuters με κάτοικο της πόλης, ομάδα αμάχων προσπάθησαν άοπλοι να εμποδίσουν την εισβολή των Κανταφικών δυνάμεων στην πόλη, οι οποίες και ξεκίνησαν να πυροβολούν αδιάκοπα εναντίον τους.

“Έχουν διαπράξει σφαγή. Το νοσοκομείο μας πληροφορεί ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και μπορεί να αυξηθούν οι νεκροί” πληροφόρησε ο κάτοικος το πρακτορείο.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων επιβεβαίωσε αργότερα την πληροφορία, κάνοντας όμως λόγο για40 νεκρούς.
“Πόλεμο διαρκείας” προβλέπουν οι Γάλλοι

Την ίδια στιγμή, είναι πολύ πιθανό το εφιαλτικό σενάριο ενός πολέμου διαρκείας του ΝΑΤΟ με τη Λιβύη όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Λίαμ Φοξ, υποστήριξε πως ο Μουαμάρ Καντάφι δεν είναι ο στόχος. “Αυτό δεν είναι επιτρεπτό από τη συνθήκη του ΟΗΕ”, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Λωρέν Τεσίρ συμπλήρωσε πως ο σκοπός των επιθέσεων είναι “η προστασία των αμάχων”, ενώ τόνισε πως ο ΟΗΕ δεν θέλει τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...