Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Επέζησε από θανατηφόρο τσίμπημα μέδουσας

Ένα 10χρονο κορίτσι από την Αυστραλία κατάφερε να επιζήσει από το τσίμπημα του πιο δηλητηριώδους πλάσματος στον κόσμο, της θανατηφόρας κυβομέδουσας.


Η Rachael Shardlow κολυμπούσε σε ένα ποτάμι, στο Κουήνσλαντ, μαζί με τον αδερφό της, όταν την τσίμπησε η μέδουσα. Η μικρή αμέσως λιποθύμησε, αλλά κατάφερε να επιζήσει και να πει την ιστορία της.

«Όταν πρωτοείδα τις φωτογραφίες από τα τραύματα είπα από μέσα μου ότι αυτό το παιδί δεν θα έπρεπε να ζει,» δήλωσε ο Jamie Seymour, καθηγητής ζωολογίας και τροπικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο James Cook.

«Ήταν τρομερό. Συνήθως, τέτοιους ανθρώπους που έχουν τσιμπηθεί από κυβομέδουσα και είχαν τέτοια επαφή μαζί της, τους συναντάς μόνο στο νεκροτομείο.»

Η συχνά θανατηφόρα κυβομέδουσα έχει μακριά και δυνατά πλοκάμια. Το δηλητήριό της προκαλεί τόσο μεγάλο πόνο, που συχνά τα θύματά της παθαίνουν σοκ και ή πνίγονται ή πεθαίνουν από ανακοπή πριν να καταφέρουν να βγουν στην ακτή.

Το δηλητήριο χτυπά την καρδιά, το νευρικό σύστημα και το δέρμα, προκαλώντας έντονο μυϊκό πόνο, έμετο και ταχεία αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η Rachael κατάφερε να βγει από το ποτάμι χάρη στη βοήθεια του 13χρονου αδερφού της, ο οποίος την έσυρε έχοντας ακόμα τυλιγμένα γύρω στο πόδι της τα πλοκάμια. Πριν να λιποθυμήσει, η μικρή του είπε ότι δεν μπορούσε να δει και να αναπνεύσει.

Μετά τη διακομιδή της στο νοσοκομείο, η 10χρονη χρειάστηκε να νοσηλευτεί για έξι εβδομάδες, πριν να επιστρέψει σπίτι της.

«Δεν γνωρίζω κανέναν σε ολόκληρη τη βιβλιογραφία που έχουμε μελετήσει που να είχε ένα τόσο εκτεταμένο τσίμπημα και να κατάφερε να επιζήσει,» πρόσθεσε ο καθηγητής Seymour.

Η μικρή έχει πλέον μόνο μερικές ουλές στα πόδια και βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης. Ο μεγαλύτερος φόβος των γιατρών ήταν η εγκεφαλική βλάβη, αλλά οι νοητικές της ικανότητες και τα τεστ μνήμης δείχνουν πως όλα είναι καλά.

2 σχόλια:

  1. δεν εχω ξανακουσει αυτο το ειδος μεδουσας αλλα η ιστορια σου ειναι πολυ πως να το πω τρομερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε μας...