Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τελικά μπορούμε να δούμε το μέλλον

Νομίζετε ότι μπορείτε να προβλέψετε το μέλλον; Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε τρελοί. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι πλέον υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό σας.


Για τους περισσότερους, η ιδέα των υπερφυσικών φαινομένων είναι απλά σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Δρ. Daryl Bem, κοινωνικό ψυχολόγο, που διεξήγαγε εννιά διαφορετικά πειράματα, τα φαινόμενα αυτά έχουν πραγματική βάση.

Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν κάνει το τεστ με τις κάρτες Ζένερ (είναι οι κάρτες που έχουν το σήμα της πρόσθεσης και κυματιστές γραμμές). Όσοι το έχουν κάνει, έχουν κατά μέσο όρο μία στις πέντε σωστές απαντήσεις. Σύμφωνα όμως με την ιστοσελίδα Psychology Today, το τεστ Ζένερ και άλλα παρόμοια, έχουν ατέλειες, γιατί «δεν βασίζονται σε 'επιστημονική έρευνα'.»

Οι μελέτες του Bem, όμως, είναι μοναδικές γιατί στηρίζονται σε παγιωμένες επιστημονικές μεθόδους και θεμελιωμένες αρχές της ψυχολογίας. Χρησιμοποίησε στοιχεία, που θεωρούνται έγκυρα και αξιόπιστα στην ψυχολογία και απλά αντέστρεψε τη χρονολογική τους σειρά.

Σε ένα τεστ που πραγματοποίησε ο ίδιος, 100 φοιτητές του Πανεπιστημίου Cornell παρατήρησαν 48 κοινά ουσιαστικά και είχαν στη διάθεσή τους 3 δευτερόλεπτα για να παρατηρήσουν και να απεικονίσουν στο μυαλό τους την κάθε λέξη, ενώ κατόπιν έπρεπε να γράψουν όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν. Στη συνέχεια, ένας υπολογιστής επανεμφάνισε τις μισές από αυτές τις λέξεις, τις οποίες οι φοιτητές έπρεπε να ξαναγράψουν.

Το πείραμα έδειξε πως οι φοιτητές θυμούνταν περισσότερο τις λέξεις που αργότερα τους ζήτησαν να ξαναγράψουν.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα σε επιστημονική βάση και μάλιστα χάρη στη φυσική: Ο Αϊνστάιν πίστευε πως η απλή παρατήρηση ενός πράγματος σε ένα σημείο εδώ μπορεί να επηρεάσει ένα άλλο πράγμα σε ένα άλλο σημείο, και χαρακτήριζε αυτό το φαινόμενο ως «τρομακτική ενέργεια από απόσταση».

Παρομοίως, η σύγχρονη κβαντική φυσική έχει δείξει πως τα ελαφριά σωματίδια γνωρίζουν τι βρίσκεται μπροστά τους και προσαρμόζουν αναλόγως τη συμπεριφορά τους, παρόλο που το μελλοντικό γεγονός δεν έχει συμβεί ακόμα.

Η μελέτη του Δρ. Bem θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε μας...