Η προέλευση του ποδοσφαίρου χάνεται στον χρόνο. Υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν οτι ήταν γνωστό ακόμη και στους αρχαίους λαούς. Στην μορφή που το γνωρίζουμε τώρα, το ποδόσφαιρο θεσπίστηκε στην Αγγλία το 1846. Από τότε, η διάδοσή του υπήρξε ραγδαία και είναι ίσως το δημοφιλέστερο άθλημα που υπάρχει αυτήν την στιγμή.
Το ποδόσφαιρο όμως εκτός από άθλημα, θα πρέπει να το εξετάσουμε και ως κοινωνικό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο έντονο, το οποίο επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά και συχνά τις κατευθύνει.
Δεν είναι δύσκολο να το δούμε αυτό...
Κοιτάξτε τα μικρά παιδιά που φαντάζονται να είναι μεγάλοι αστέρες του ποδοσφαίρου, να υποστηρίζουν και να φωνάζουν οτι η ομάδα τους είναι η καλλίτερη.
Κοιτάξτε στις καφετέριες (στις ανδρικές παρέες κυρίως), ένα από τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης είναι το ποδόσφαιρο.
Κοιτάξτε τους οπαδούς που ανάλογα με το αποτέλεσμα του αγώνα, είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι.
Κοιτάξτε τις μάχες μεταξύ των οπαδών και τα παρατράγουδα που δημιουργούνται.
Οι ρίζες του φαινομένου αυτού, πάνε αρκετά χρόνια πίσω.
Τότε... που δεν υπήρχαν στην μέση τα συμφέροντα και οι μάνατζερς.
Τότε... που η κάθε ομάδα αντιπροσώπευε μια περιοχή και τους ανθρώπους της.
Τότε... που οι παίχτες παίζανε πραγματικά για την φανέλα.
Αυτά τα στοιχεία σιγά σιγά εξαλείφουν.
Πλέον το ποδόσφαιρο είναι επιχείρηση (από τις πιο κερδοφόρες). Όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Λίγοι ως ελάχιστοι παίχτες μένουν σε μια ομάδα επειδή απλά "γουστάρουν". Ο καθένας πηγαίνει εκεί που είναι πιο βολικά για το πορτοφόλι του. Το ποδόσφαιρο είναι εργασία.
Αυτό που έχει μείνει να θυμίζει τις παλιές εποχές είναι οι φίλαθλοι.
Οι φίλαθλοι που καρδιοχτυπούν σε κάθε αγώνα. Οι φίλαθλοι που χειροκροτούν αλλά και αποδοκιμάζουν. Οι φίλαθλοι που δίνουν τα χρήματά τους για να είναι κοντά στην ομάδα τους. Δεν κερδίζουν τίποτα. Μόνο, έστω και έμεσα, το αίσθημα της... νίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε μας...